Атанас Зафиров: Управляващата сглобка се провали във всички сфери

22.11.2023

"От резултатите не сме изненадани. Може би изненадващото е, че един от народните представители от ГЕРБ подкрепи вота. Това означава, че все пак в него е сработило някакво чувство за съвет. Интересното беше, че няколко дни против всякакви процедури и правила бяхме в ситуация на неяснота - имаме ли или нямаме правителство. Тъй като тези игри, които водят помежду си в сглобката - направиха така, че миналата седмица вота спря до първото гласуване. После нямаше кворум и си извиваха ръцете." Това заяви народният представител от БСП и заместник-председател на партията Атанас Зафиров в ефира на Nova News.

Социалистът коментира, че първоначално днес Народното събрание дори е започнало с гласуване на дневен ред, в който не е имало точка за вота на недоверие. "За пореден път в дебатите около вота стана ясно, че управляващите нямат никакво сериозно намерение да водят какъвто и да е дебат. По-скоро се интересуват от разпределяне на власт и порции, министерства и всичко останало. Ние просто имаме едно фейк управление, което дава противоречиви сигнали. Мога само да предположа какви пазарлъци са вървели тези 3 дни, за да се стигне до днешната "подкрепа". Ще се удържи до ротацията, тъй като има още много неща за разпределяне - регулаторни органи, опит за овладяване на съдебната власт. Има най-вероятно и преформатиране на министерски постове", добави той и бе категоричен, че това правителство ще оцелее на базата задкулисните разговори и преговори, които водят по между си.

По думите му БСП е готова да влезе в разговори за програмно управление, защото това е позиция на партията още от съставянето на настоящото Народно събрание. Според него още тогава е станало ясно, че няма как да има трайно мнозинство без то да се подчинява на задкулисни договорки зад гърба на българското общество. "Ако минем към формата, която ние предлагаме тогава ще бъде ясно какви са целите, кой стои зад такъв тип кабинет и какви са резултатите. Петте приоритета, които си постави това управление в началото - не са изпълнени и нямат изглед да бъдат. Нито ще влезем до края на годината в Шенген, нито ще влезем през 2025-та в Еврозоната, нито инфлацията ще бъде овладяна, нито съдебна реформа ще бъде направена. Нямаме приет бюджет и не е ясно какъв ще бъде дефицита. Те дават заявка, но не е ясно дали това ще мине през зала. Да не пропускаме и Плана за възстановяване и устойчивост, където няма никакъв напредък, а беше изведен като приоритет. Очакваме дори да се случи липса на средства в бюджета по тази линия", допълни народният представител за провалите на управляващите, които са си поставили във всяка една сфера.

"Народното събрание освен законодателна има и контролираща функция над изпълнителната власт и точно това искаме да приложим - форма на контрол върху действията на Министерството на вътрешните работи. И това не е прецедент. Такава комисия беше създадена при предния случай на полицейско насилие по време управлението на ГЕРБ. Тя свърши своята работа, излезе със заключения и виновните бяха наказани. По отношение оставката на вътрешния министър, тя беше заложена и в мотивите за вота, Освен този случай вътрешния министър показва явна неспособност на ръководеното от него министерство да овладее мигрантската ситуация по границата", каза в заключение Атанас Зафиров.