Георги Свиленски: Общинският съвет на София да започне работа по разграждането на модела ГЕРБ

Nov 18, 2023 Новини БСП 0 588

18.11.2023 г.

"Запознахме кмета на Столична община с решенията, които нашето ИБ на НС и на ГС съвместно взехме. А именно да първо да представим проблемите на столицата, което българските граждани са ни делегирали като очаквания. Именно първо да започне да функционира прозрачността на Столичния общински съвет и община, допуска на гражданите до комисии и заседания - което през последните години от управлението на ГЕРБ беше прекратено." Това заяви Георги Свиленски на брифинг след срещата на БСП с кмета на София Васил Терзиев.

Той обясни, че БСП имат и регионална среща в Шумен с избраните от партията кметове. "Решението на ИБ е да участва заместник-председателя на партията в лицето на Ирена Анастасова и зам.-председателя на парламентарната група в мое лице", допълни социалистът.

"Оттам-нататък минахме през проблемите в крайните квартали - това за което беше и кампанията на нашия кандидат за кмет и на общинските съветници. Това, за което сме говорили много пъти - София на 2 скорости. Канализацията, общинската собственост и фирми, жилищното строителство и политика на Столична община. Проблеми, които БСП е залагала във всички свои кампании през годините. За постове, председатели на комисии, състави на комисии, зам.-кметове и директори - не е ставало дума. Председателят на общинския съвет още в началото заявихме, че в понеделник на сесията нашите общински съветници няма да подкрепят г-н Бонев за председател на общинския съвет. Но трябва да кажем ясно към всички, че е изключително важно те бързо да намерят решение на този въпрос. Защото предстои гледане на бюджета, на план сметката за чистота, транспортните задачи и това всичко трябва да бъде прието до края на годината", коментира Свиленски за приоритетите на социалистическата партия в столицата.

В заключение зам.-председателят на парламентарната група на БСП се обърна към всички общински съветници да намерят начин за започването на работата на столичния общински съвет, както и за стартиране на работа относно разграждането на модела ГЕРБ. "Ние сме казали какво ще направим и как. Ще даваме предложенията и решенията. От понеделник нашите общински съветници започват да внасят предложения по всички проблеми. Отговорността за това да има председател е на мнозинството и на партията, която е спечелила", завърши Георги Свиленски.