Свиленски: Ще отидем на разговор с г-н Терзиев за политики и бюджет на София

БСП ще предложим това, което никой не посмя, включително и Асен Василев - облагане на свръхпечалбите на банките и таван на таксите,заяви пред финансовия министър социалистът

„Днес председателят на БСП получи поканата от кмета на София до всички лидери на партии за среща в утрешния ден за приоритети за развитие на София и бюджет на общината”. Ние проведохме заседание в началото на седмицата на ИБ на НС съвместно с ИБ на Градския съвет на БСП и там решихме: Първо, че не подкрепяме кандидатурата на Борис Бонев за председател на СОС и второ, че ще имаме собствена кандидатура. На трето място – ще участваме във всякакви срещи, които касаят проблемите и бъдещето на София и софиянци. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Георги Свиленски в предаването „Панорама” на БНТ.

„Председателят на БСП Корнелия Нинова в събота е на предварително планирана среща в Шумен с кметове от няколко области в този регион. На срещата с Терзиев ще отидат двама души – заместник-председател на партията и зам.-председател на парламентарната група. Ще проведат срещата, ще запознаят г-н Терзиев с позициите на БСП и оттам нататък- е работа на победилата партия как да формира мнозинство такова, което да избере председател на ОбС. Но БСП няма да участва в това мнозинство”, заяви  Георги Свиленски.

Той беше категоричен: " ние ясно сме заявили, че не подкрепяме модела „ГЕРБ” – кандидатура на ГЕРБ няма да подкрепим. Кандидатура на ПП в лицето на Борис Бонев няма как да подкрепим. Ще имаме собствена кандидатура – това е Диана Тонова, която ще бъде предложена и се надяваме да получи подкрепа. Ако ОбС иска да има председател”.

В коментара си за отложения вот на недоверие към правителството Георги Свиленски заяви: „Станаха ясни задкулисните договорки в управляващата коалиция. Само до вчера ни се обясняваше, че „Путин е на границата на България”. Днес, отпреди  няколко часа  „Путин е в НС, в МС и на жълтите павета”. Защото г-н Пеевски обяснаваше, че който подкрепи дерогацията е пропутинска партия, ПП са пропутинско правителство, а мнозинството е прокремълско. Днес виждаме, че са се разбрали дерогацията да остане до  1 март догодина – т.е. и ДПС, и ГЕРБ влизат в този образ на прокремълски партии”, заяви в коментара си по „Панорама” Георги Свиленски като подчерта:

„Не го казвам аз – казва го г-н Пеевски, който ръководеше правителството, но от днес не знам дали не  го ръководи г-н Василев. Защото, всичко, което той каза -  стана, а всичко което говори   Борисов – не се случва”.

В разговора за вота, социалистът подчерта: „В един вот смисълът не е математиката – не е да събереш 60-70-80 гласа и да кажеш сваляме или не сваляме правителството. Смисълът на един вот е в дебата, смисълът на един вот е българските граждани да видят проблемите в държавата. И те ги видяха. И вчера. Защото, темата на вота беше национална сигурност и отбрана, а един от министрите, срещу който беше насочен вота, беше министърът на вътрешните работи, на когото днес ПП му искат оставката. И ние я искаме. Като е така, г-н Василев, елате в сряда, подкрепете ни и ще си отиде вътрешният министър Калин Стоянов”, обърна се към Асен Василев зам.-председателят на ПГ на „БСП за България”.

„Днес слушаме – Борисов иска оставката на министъра на спорта, ДПС искат оставките на други. Нека в сряда да влязат в зала и да гласуват. Защото националната сигурност е пълна катастрофа, отбраната е пълна катастрофа, министърът на отбраната е най-вредният министър в това правителство, защото знаят - разпродадоха складовете на армията, границата е разграден двор.Министърът на вътрешните работи обясни – 1200 мигранти залавят на вход, 2 600 – на изход  А  в средата на държавата - в  Пазарджик, Пловдив, София, с  вас ги срещаме ежедневно, колко са – не знаем.  Е, това правителство ли е, което заслужава да ни управлява? И българските граждани трябва да знаят какво правителство ги управлява”, заяви Свиленски.

По думите на социалиста в бюджета на Асен Василев има висока степен на социална политика, за което получава поздравления. „Но то е на база на това, че Асен Василев беше министър на финансите в правителство, в което министър на социалната политика беше Георги Гьоков от БСП, министър на икономиката беше Корнелия Нинова от БСП, и явно в съвместното управление е прихванал проблемите на българските граждани”, добави Свиленски.

Социалистът бе категоричен, че БСП ще даде своите предложения, защото по думите му „има неща, които Асен Василев  е пропуснал  и ние ще ги кажем”.

 

 

Свиленски посочи минималната заплата: „47 пъти предлагахме в Парламента да бъде обвързана с половината от средната заплата. И това ще се случи от 1 януари, благодарение на БСП, и сега записано от министъра на финансите в новия бюджет. Ще предложим втората година майчинство /това което отхвърлиха само преди една седмица/ да е равно на минималната работна заплата, а не както е сега. Ще предложим необлагаем минимум за младите хора - да бъдат освободени до 26 години от данъци, защото трябва да помагаме на младите хора. Демографската политика е един от най-големите проблеми. Г-н Василев е запознат с това”, коментира още в „Панорама” Георги Свиленски. Той добави и необходимостта от пакета от мерки, свързани с репродуктивните проблеми и мерки,  свързани с подобряване жизнения стандарт а българските граждани”, посочи Свиленски.

В заключение зам.-председателят на ПГ на БСП подчерта важно предложение на социалистите: „Ще предложим да бъдат обложени свръхпечалбите на банките - това, което никой не смее да го направи,  включително и г-н Василев, както и таван на банковите такси”.