Нинова: ГЕРБ и ДПС спасиха кабинета и извиха ръцете на ПП и ДБ за „Лукойл“

Спрете с лицемерието – като говорите, че правителството не става, елате и го свалете, призова лидерът на БСП

„С това, което направиха ГЕРБ и ДПС постигнаха две цели: първата - спасиха кабинета. Втората – показаха, че извиват ръцете на партньорите си ПП и ДБ по конкретния казус – „или ни давате „Лукойл“, или си отивате“.

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред медии в кулоарите на Народното събрание, минути след като стана ясно, че утре предстои прегласуване на вота на недоверие към правителството. Преди гласуването му днес ГЕРБ и ДПС демонстративно напуснаха залата.

„“Лукойл“ е само един от казусите. Това, което се случи днес, е потвърждение на думите ни от началото на тази сглобка – че те се събраха единствено за интереси, пари, порции от властта и виждате, че с това се занимават вече пети месец - как да си поделят порциите от властта“, каза още Корнелия Нинова.

По думите ѝ конкретно днес ги е препънал спорът им кой да застане на входа и изхода на енергетиката, кой да овладее паричните потоци там, кой да вземе „Лукойл“. „Реално ГЕРБ и ДПС спасиха кабинета, но и реално с тази демонстрация им показаха, че ще трябва ПП да се съобразяват с техните искания“, посочи лидерът на социалистите и добави: „Виждаме лакомия, власт, пари, но в никакъв случай не и грижа за хората, за предстоящите цени на горивата, за тежката зима, която идва“.

В отговор на въпросите на медиите лидерът на БСП посочи, че социалистите не са се регистрирали, защото това означава, че предстои прегласуване утре.

„Даваме шанс на ГЕРБ и ДПС да влязат в зала и народът да разбере ясно позицията им. Защото това „ние излизаме“ е лицемерие. С това излизане те спасяват кабинета. Да имат доблестта да дойдат и да кажат ясно какво правят, да гласуват „за“, „против“, или „въздържал се“. Даваме им коз да спрат да заблуждават. Като говорите, че правителството не става – елате и го свалете. Ние това искаме с този вот на недоверие“, заключи Нинова.