Георги Гьоков: Дерогацията е полезна за България и българските граждани

Ако не беше войната и Путин, не знам с какво управляващите щяха да се оправдават за белите, които нанасят на страната ни

„Ако не беше войната в Украйна и ако не беше Путин, не знам с какво щяха да се оправдават сега управляващите за всички бели, които нанасят на страната и кой щеше да продължава да е виновен.” Това заяви народният представител от „БСП за България” Георги Гьоков в ефира на NOVA News.

“Нашата позиция е дерогацията да продължи възможно най-дълго време, защото това е изгодно за България и за българските граждани. Всичко друго са опорки и измислици в полза на нечии други интереси. БСП няма как да бъде на страната на тези, които ще натоварят българския потребител с високи цени на петролните продукти”, посочи Гьоков.

По думите му изказването на Делян Пеевски за коалиция „Путин” на БСП с ПП-ДБ и „Възраждане” е смешно. „Първо, защото ДПС уж не участва в коалицията, сглобката или каквото се наричат, но в същото време г-н Пеевски диктува какво ще се случва в държавата. И когато ти си в една срамна коалиция, която не смееш да наречеш и коалиция, защото всеки се разграничава от всеки, обвиняваш опозицията, че се е коалирала срещу тази некоалиция - смешно е”, коментира социалистът.

По отношение на вота на недоверие, Георги Гьоков посочи, че по предварителните заявки на парламентарните групи, той няма да мине, но след срещата за дерогацията при премиера Денков и напускането на ГЕРБ и ДПС, наричайки я „безполезна” и всичките боричкания между тези, които подкрепят кабинета, има вероятност да го подкрепят.

„Когато и да се поиска вот на недоверие на това правителство, то има смисъл, защото то е вредно за България. А смисълът на вота за политиките за отбраната и националната сигурност е да насочи вниманието на обществото към проблемите на отбраната - в недокомплекта на армията, в боеспособността и на всичко, което чухте като мотиви и аргументи от парламентарната трибуна по време на дебатите за този вот. Едва ли има българин в тази държава, на който да му минава мисълта, че Българската армия е боеспособна, поне колкото беше преди управлението на ГЕРБ. От година на година нещата стават все по-зле и в отбраната, и в националната сигурност”, каза още народният представител от БСП.

Гьоков бе категоричен, че за отбраната трябва да се влагат повече средства, но не за морално остарели бойни машини, които излизат от употреба в американската армия, а за качествено въоръжение, което да може да се произвежда и на територията на България.

„Позицията на Корнелия Нинова за програмно правителство в тази нестабилна обстановка би била много по-полезна от сглобка, която няма никакви други цели, освен да граби държавата. Програмното правителство е наша идея още от началото на този парламент и то е най-доброто решение във времена на политическа криза”, подчерта Георги Гьоков.