БСП готова да внесе предложенията на Станишев за демографията

Nov 16, 2023 Новини БСП 0 945

16.11.2023 г.

В телефонен разговор Сергей Станишев и Корнелия Нинова обсъдиха предложенията на евродепутата за хоризонтални и конкретни мерки за борба с демографската криза у нас. „Това е приоритетът на приоритетите, новата национална цел пред България. Нужни са политически консенсуси хоризонтални, всеобхватни и координирани решения в икономиката, социалната и регионалната политика, здравеопазването и образованието. Необходимо е залагането на дългосрочни цели и решения, с предвидени средства в следващите бюджети на страната. Координирането им е колосална задача, а избирането на вицепремиер по демографията или създаването на специална структура би било ясен знак за важността на тази тема в дневния ред на политиците и на българското общество като цяло.“, обединиха се Станишев и Нинова.

Поради напредналата процедура по приемането на бюджета за 2024 г., на среща на ръководството на парламентарната група на БСП с експерти по предложенията на Станишев бяха коментирани и конкретни мерки за репродуктивно здраве.Подкрепа получи препоръката на специалистите за въвеждането на Национална профилактична програма за жените и мъжете във възрастовата група 18-40 години.

Лекарите предлагат и разширяването на Националната програма за майчино и детско здраве към МЗ с мерки за всеобхватна грижа за майката и плода при бременните жени. Това включва редица съвременни изследвания, неинвазивна диагностика и скрининг. Общата им сума възлиза на под 30 млн. лв., а тези мерки биха решили във висока степен проблемите с патологичните бременности, менталното здраве на плода и високата детска смъртност в страната.

На срещата бяха коментирани и идеи за предвиждане на средства за изследвания, предхождащи процедурите ин витро, както и отпадането на възрастта на жените, които имат право да се включат в програмите на Фонда.

„ПГ на „БСП за България“ застава зад тези предложения, готови сме и да ги внесем между първо и второ четене в бюджета. Демографията е важен надпартиен проблем.“, коментираха Георги Свиленски и Георги Гьоков.

На срещата присъстваха заместник-председателите на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски, Атанас Зафиров и Иван Ченчев, секретарите Ирена Атанасова и Деян Дечев, както и бившият министър на труда и социалната политика Георги Гьоков. Предложенията бяха представени от Мария Дивизиева, началник на кабинета на Сергей Станишев, Радина Велчева, основател на фондация „Искам бебе“ и д-р Александър Кобаков, началник на Диагностично-консултативен блок по АГ в МБАЛ „Света София“.