Иван Ченчев: Управлението на този кабинет е пагубно за България

16.11.2023 г.

"Един вот на недоверие не е само математика. Той има за цел да покаже на хората нередностите в политическите действия. А те сочат, че във всички сектори при това правителство няма никакво подобрение. Заявките, които бяха дадени - изобщо не бяха изпълнени, а нещата, които се случиха, са комични. Като факти имаме изпрани и препрани политици, защита интересите на отделни партии или лидери." Това заяви заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България” Иван Ченчев в ефира на БНТ.

По думите му Народното събрание взема неинформирани решения относно отбраната. "В Комисията по отбрана, когато трябваше да се дебатира и гласува изпразването на военните ни складове - тогава и Комисията по отбрана, и пленарна зала гласува на тъмно и към ден днешен нито един народен представител не знае колко снаряда сме дали и изпразнени ли са складовете. Ние твърдим, че са - постоянно се дават оръжия за Украйна и имаме информация от надеждни източници", добави социалистът.

"Ние нямаме право да кажем пред обществото каква беше бройката С300 ракети, за които се говореше, защото заседанието беше закрито. Нито процентът е верен, който излезе, че ще даваме, нито експертите, които ни обясниха какво означава дефектни ракети. Оказва се, че май дефектни ракети няма. Ние от известно време не спираме да искаме оставката на Тодор Тагарев. Изказването на Тагарев, че говоренето ни влияе отрицателно на подготовката на Българската армия бе посрещнато със смях в залата. В НС се говори политически, лидерите и народните представители искат информация и имат право на това, а не както премиера казва, че този или онзи в парламента не му е началник. Тагарев прави така, че не убеждава никой в България за политиката, която води. По отношение на страйкърите - там има спомагателни камиони и друга техника. Некомплектът в армията е пропуск на политиките на Министерство на отбраната. Ние питахме Тагарев какво е направил по тези политики", коментира Ченчев за искания вот на недоверие.

Народният представител от БСП бе категоричен, че социалистите нямат забележки към адмирал Ефтимов, както и другите генерали, когато те са идвали на закрито заседание. Защото, според него, те правят това, което се е искало от тях. "Но политическото ръководство прави всички неща. Когато имаме две зенитно-ракетни установки за отбраната - едната да пази София, а другата - атомната ни централа, трябва ли да се лишаваме от ракети?", добави Ченчев.

Той коментира и случващото се в БФС и заяви, че не може да има спорт без публика. "Случващото се в БФС е абсолютно недопустимо. И в Комисията по младежта и спорта е взето решение да се изслуша Борислав Михайлов, така че истината ще излезе", уточни зам.-председателят на парламентарната група на БСП.

"Колкото повече седи този кабинет - толкова по-пагубно е за България. Всички говорят за политическа криза, но не дават изхода от нея. Според нас това е оформянето на национални приоритети и каузи като демографията. Всички експерти и бивши финансови министри отрекоха бюджета на Асен Василев. Ние ще подкрепим нещо в този бюджет, ако то е социално и добро. Като цяло обаче ние няма да подкрепим такъв бюджет - особено в частта му с данъците. Бюджетът с физиономията, с която ще бъде внесен - между 1-во и 2-ро четене коренно ще бъде променен. Както винаги сме го правили, ще вкараме и алтернативен бюджет. Ще искаме да се защити социалният пакет в цялост. Защото считаме, че на фона на всички тези кризи ,трябва държавата да гледа повече към гражданите", каза в заключение Иван Ченчев.