Декларация на ПГКБ

Прочетена от народния представител Петър Димитров   На 18 септември 2011 г

Прочетена от народния представител Петър Димитров

 

На 18 септември 2011 г. по време на откриването на обновената пешеходна зона в централната градска част на Добрич господин Бойко Борисов - министър-председател на Република България и председател на Партия ГЕРБ, за пореден път беше разгневен от лошия човешки материал, осмелил се да протестира срещу добива на шистов газ в Североизточна България и си позволи словесен арсенал, характерен по-скоро за шеф на охранителна фирма, отколкото за българския премиер. Цитирам: „Преди три-четири дни ви предупредих, че нищо няма да се случи, ако не ме дразните. Продължавайте така, може да го подпишем на инат накрая." Репликата показва няколко неща. Решението на премиера зависи от моментните му настроения и инат. Това е безпрецедентна гавра с демокрацията, в която директно се изисква народът да не дразни премиера. Човекът, който се е клел, че във всичките си действия ще се ръководи от интересите на народа. Особено скандално е, че тази реплика се прави в навечерието на националните избори за президент. Репликата съдържа директна заплаха за наказание не към протестиращите, а към цяла Североизточна България. Изпълнението на заплахата грози една трета от България да остане без природата си, без здраве и без поминък.

Безотговорно е твърдението, че протестиращите изпълняват политическа поръчка. От тази перверзна политическа логика излиза, че френският парламент е изпълнил чужда политическа поръчка, забранявайки проучването и добива на шистов газ. Това автоматично поражда подозренията, че самото проучване и търсене на шистов газ действително е политическа поръчка и обслужва чужди политически и икономически интереси. Остава отворен въпросът: чия е тази поръчка и има ли тя политически или корупционен характер? Тази реплика показва още, че самият премиер приема търсенето и добива на шистов газ като наказание за протестиращите, а защо не и върху цялото население на тази част от България, и за пореден път демонстрира презрителното отношение на премиера към собствения му народ.

Коалиция за България от момента на стартирането на преговорите с „Шеврон" честно алармира българското общество за огромните заплахи към засегнатите райони.

Първо, заплаха относно заболяване на хората от кожни, дихателни и онкологични болести.

Второ, унищожаване на огромни площи от обработваема земя от тежката техника и стотиците сондажи за добив на шистов газ.

Трето, отравяне на най-големия подземен воден басейн, който е в основата на живота в цяла Североизточна България.

Четвърто, заплаха за унищожаване на животновъдството и земеделието в засегнатите региони.

Пето, заплаха за унищожаване на целия ни морски туризъм.

Шесто, заплаха от превръщане на цяла Североизточна България в пустиня.

Позицията на Коалиция за България е, че правителственото решение за проучване на шистов газ категорично противоречи на националния интерес и заплашва природата, здравето и поминъка на една трета от територията на България. Затова настояваме за:

Първо, незабавен мораториум върху всички действия в тази посока.

Второ, внасяне и приемане от Народното събрание на Закон за забрана проучването и добива на шистов газ, както направи Франция.

Трето, премиерът да се извини на гражданите на България и особено на добруджанци за своето обидно и унижаващо поведение.

Ако това не стане Коалиция за България призовава местните власти в Североизточна България да организират и проведат местни референдуми за проучването и добива на шистов газ. Коалиция за България категорично застава на страната на протестиращите, споделя тревогата и основателността на техния протест и заявява, че ще използва целия политически и организационен ресурс, с който разполага, както в страната, така и в чужбина, за да не позволи най-плодородната част на България да се превърне в пустиня.

Призоваваме всички отговорни за съдбата на родината българи да се включат в протестите и заедно да поемем огромния риск да разгневим премиера на България. Ако това ще спаси цяла Североизточна България от гибел, водата от отравяне, реките и морето от химическо и радиоактивно замърсяване, хората и животните от неизлечими болести, то си струва да го направим и да спрем този газов геноцид. Този политически демарш на премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов е неоспоримо доказателство, че цялата политика на ГЕРБ е пакет от инат и импровизации, които не се опират на никакви сериозни аргументи и анализи.

Уважаеми господин Борисов, недостатъчни ли бяха двете години управление, за да осъзнаете, че Вие сте слуга на гражданите, а не падишах? На 23 октомври ще имате реална възможност да противопоставите Вашия гняв и инат на гнева на българския народ. С интерес очакваме да видим чий гняв ще се окаже по-силен. Парламентарна група на Коалиция за България.