Иван Иванов: Това правителство е вредно за България - зад него се крият нечии чужди интереси

15.11.2023 г.

“Правителството е изключително вредно за държавата, защото зад него се крият нечии други интереси. От началото на неговия мандат  в сектор “Сигурност” валят само проблеми.” Това заяви народният представител от “БСП за България” Иван Иванов в предаването “Пресечна точка” на NOVA.  

Той подчерта, че стари проблеми като недокомплекта на армията са се задълбочили, по признания на самия министър, а в същото време са се появили много нови.  

“В тази сложна външнополитическа обстановка с две войни в близост до нас, държавата заема страна в конфликтите и това може да ни засегне пряко. Обезкървява се Българската армия. Не сме съгласни с този процес на освобождаване на боеприпаси. Щом са с изтекъл ресурс, защо ги даваме на украинската армия? С какво ще се попълнят складовете? Какво се случва с нашите ракети за противовъздушна отбрана? Защо купуваме скъпи и морално остарели бронетранспортьори от САЩ? Това са въпроси, на които не получаваме отговор”, посочи Иванов. 

Той обърна внимание, че по време на парламентарните дебати по вота на недоверие, министър Тагарев не е успял да даде смислен отговор на въпросите на БСП, свързани с участието му в различни сделки на Министерството на отбраната и личното му облагодетелстване от тях. 

Иван Иванов каза още, че във всеки сектор на правителствената политика има забележки и мотиви за вот на недоверие.  

“Виждаме несъответствия в това, което се декларира като политики, програмата на кабинета, действията, които той извършва и очакванията на българските граждани. Няма как да подкрепим бюджета, защото в него не виждаме политиките, на които БСП залага”, коментира социалистът. 

Според него необмисленото прекратяване на дерогацията на руски петрол ще доведе до намаляване на количеството горива по бензиностанциите и рязко повишаване на цените. По думите му са се проспали месеци наред, в които е могъл да бъде задвижен процесът “Лукойл” да заработи с друг петрол. Обръщайки внимание на споровете вътре в самата сглобка по въпроса, Иванов призова прокуратурата да се задейства по подадените сигнали.   

“Дерогацията трябва да отпадне, само когато рафинерията е готова да работи с неруски петрол и има гаранции, че няма да има рязък скок в цената на горивата”, категоричен бе Иван Иванов.