Случващото се с БДЖ застрашава сигурността на хората и води до ликвидация на предприятието

Сеп 20, 2011 Новини БСП 0 1221

Ако правителството желае да има железопътен транспорт в страната, незабавно да освободи Владимир Владимиров от поста председател на Съвета на директорите на БДЖ

Ако правителството желае да има железопътен транспорт в страната, незабавно да освободи Владимир Владимиров от поста председател на Съвета на директорите на БДЖ. За това призова депутатът от ПГКБ Петър Мутафчиев, като добави, че политиката, която прокарва Владимиров води до ликвидация на предприятието. Според Мутафчиев правителството води политика, която цели свиване на БДЖ, така че да бъдат намалени разходите за железопътен транспорт.

Депутатът изтъкна, че от програмата, предложена в парламента, става ясно, че на скрап трябва да бъдат нарязани 66% от товарните вагони, 48% от пътническите локомотиви, 50% от пътническите вагони и 32% от пътническите мотриси. Наред с това се предвижда железопътните линии да бъдат намалени с 1025км. Мутафчиев поиска да знае дали е воден обществен дебат за всички населени места, на които ще им бъде отнето правото да ползват железопътен транспорт. Депутатът попита и какво се предлага на работещите в БДЖ и НКЖИ, след като до 2013г. се предвиждат съкращения на 10 000 души. Мутафчиев се спря и на друг сериозен проблем: „Ремонтите са толкова разсрочени, че започваме да ставаме отново свидетели на сериозни аварии, застрашаващи сигурността на хората". Според народния представител управляващите трябва да обяснят защо 85% от средствата за ремонти на пътнически превози не отиват по предназначение. Мутафчиев отбеляза още, че в сравнение с 2009г., през 2010г. приходите от пътнически превози са с 4 млн.лв. по- малко, а за товарни превози - с 10 млн.лв. по- малко. От друга страна субсидията е намалена с 10 млн.лв., а задълженията са увеличени с 28 млн.лв. По думите на Мутафчиев забавянето на кредита за БДЖ е лоша оценка от страна на Световната банка за работата на ръководството на предприятието.  

Секретарят на НС на БСП Антон Кутев заяви, че социалистите продължават да настояват за референдум по отношение на добива на шистов газ в България. „Когато направим референдум, Бойко Борисов ще разбере, че не са двама-трима тези, които не искат шистовия газ в Добруджа", заяви Кутев и напомни, че 60% от хората в региона се занимават със земеделие. Секретарят на НС на БСП изтъкна, че масово в цяла Добруджа се провеждат заседания на общинските съвети, на които се взимат решения срещу шистовия газ. Той даде пример с Нови пазар, където включително общински съветници от ГЕРБ са се обявили срещу шистовия газ.

Кутев подчерта, че по отношение на шистовия газ става дума за технология, която има продължителност на залежите не повече от 10 - 12 години. По думите му навсякъде в САЩ, където има сонди, те се правят приблизително на всеки квадратен километър, което значи, че в Добруджа ще има 5000 - 6000 сонди. „Можете да си представите как ще изглежда Добруджа след 10 години, когато тези залежи бъдат изчерпани. Не само че няма да има шистов газ, но няма да има и земеделие. Там след 10-12 години ще има една истинска натурална пустиня, която тържествено ще наречем на името на Бойко Борисов", заяви Кутев. По думите му Борисов ще подпише не „на инат", а под натиска на американския посланик, като огромна част от парите от добива на шистов газ няма да отидат в България, а в Америка. Според Кутев опитът да се неглижира въпроса е защита на корпоративни интереси и е непочтено към хората в Добруджа.

Антон Кутев изрази скептицизъм по повод намерението на правителството да върне паметника на „Бузлуджа" на БСП. Ако това стане, социалистите възнамеряват да го укрепят, за да не се влиза в него и да не се руши. „През последните два месеца този паметник се пази единствено от БСП", изтъкна Кутев и добави, че опитите да се разбият вратите и да се влезе в паметника са почти ежедневни. Членът на ИБ на НС на БСП Явор Гечев отбеляза, че на фона на обещанията как ще се връща паметника, текат и други процеси, които възпрепятстват този процес. „Тоест това е абсолютна форма на популизъм", категоричен беше Гечев. Той изтъкна, че техническите лица, запалили звездата на Бузлуджа, получават призовки от полицията в Стара Загора. „Абсолютен полицейски натиск, нищо друго", добави членът на ИБ на НС на БСП.