Проф. Румен Гечев: Бюджетът на „сглобката” стоварва данъчната тежест върху бедните

БСП ще предложи прогресивно данъчно облагане и политики, които да позволят увеличение на социалните разходи

"Нито бюджетът за 2024 г е социален, нито позицията на БСП за провеждането на политики, които да позволят социални разходи се е променила. Няма да подкрепим такъв бюджет, ще подкрепим отделни елементи – там където има разум”. Това заяви народният представител от „БСП за България” проф. Румен Гечев в предаването „12 плюс 3” на БНР днес.

По думите му няма нищо ново в подхода към бюджета за  2024г., в сравнение с правенето на бюджети през последните почти 15 години. „В Европа бюджетните разходи се движат с около 50 и над 50 % от брутния вътрешен продукт. Това правителство продължава неприемливата за нас традиция да поддържа бюджетни разходи и приходи около 40 % от БВП. При БВП в размер на близо 205 млрд лв. разликата е 20 млрд лв. – толкова не минават през българския бюджет, сравнено с политиките на нашите партньори в ЕС”, посочи проф. Гечев.

„Второ – няма как да е социален бюджетът, в който - също в противоречие с политиките на ЕС, от преки данъци в бюджета да влизат около 13 млрд лв., а от косвени - 25 млрд. лв. В европейските държави основните приходи не са от косвени данъци, а са от преки данъци”, добави народният представител от „БСП за България”.

„БСП е категорична в основната си теза тук – въвеждане на прогресивното данъчно облагане. Това правителство продължава да провежда политиката „болен здрав носи”, в която основната част от приходите от данъци плащат бедните и ниските слоеве на средната класа. Нещо повече – такова чудо бедни и богати да плащат един и същ данък в размер на 10 % го има. Но в Монголия, Киргизстан, Казахстан, Таджикистан. Няма го в Германия, Франция, в Италия, Испания, Гърция, в САЩ и Япония”, даде примери социалистът.

Проф. Гечев добави, че БСП, между първо и второ четене, отново ще предложи въвеждането на прогресивното данъчно облагане у нас.

И в бюджета за 2024 г. БСП ще отстоява социалната политика. Но, ние винаги сме казвали: Освен прякото увеличение на социалните разходи, най-добрата социална политика е инвестиционната политика”, подчерта проф. Румен Гечев.

 Народният представител от БСП обаче бе категоричен, че социалистите не искат увеличение на социалните разходи на всяка цена и самоцелно, а - политики, които да позволят по-голямо увеличение на социалните разходи. „Искаме увеличение на социалните разходи въз основа на растежа на БВП, на инвестициите и промяна на фискалната политика. Защото при сегашната политика няма как да се увеличат разходите”, посочи проф. Гечев.

„Без промяна на фискалната политика, насочена към инвестиции в икономиката въз основата на публично-частно партньорство няма откъде да дойдат повече средства за българските граждани”, заключи той.