Атанас Зафиров : "Кметът на Бургас дължи някои отговори на бургазлии"

В 9 от 13-те общини в Бургаска област БСП издига или подкрепя настоящите кметове

В 9 от 13-те общини в Бургаска област БСП издига или подкрепя настоящите кметове. Един от тях е в коалиция. Това заяви днес областният председател на партията Атанас Зафиров, след приключилите процеси по номинация на кандидати за кметове и общински съветници. В Бургас партията издига Павел Маринов. Водач на листата е Георги Киров. В Айтос - кандидат-кмет е Евгени Врабчев с водач на листа Диян Господинов. В Камено си остава Стефан Бонев, който ще води и листата за съветници.

В Приморско изборът отново е Лиляна Димова, която също е на чело на листата. Кандидат за кмет и първи в листата е и сегашният кмет на Карнобат - Георги Димитров. И в Средец БСП издига сегашния кмет - Тодор Пройков. На чело на кандидат-общинските съветници там е Георги Георгиев. Кандидатурата за Созопол е на младия банкер Тихомир Янакиев, който води и листата. Там тя е от изцяло нови лица. Кметът, който ще бъде издигнат от коалиция - БСП, НДСВ и Политически клуб "Тракия" е в Малко Търново. Това е Катя Коюмджиева, която в момента е зам.-кмет.

Кандидатите, издигнати от инициативни комитети, които БСП подкрепя, са Николай Димитров в Несебър, Петър Златанов в Поморие, Петко Арнаудов в Царево и Иван Георгиев в Сунгурларе. В Несебър условието е Димитров да не издига собствена листа за съветници, а да подкрепи тази на БСП, с водач Кирил Жеглев.На червените им допада и мотото на сегашния кмет- “Вън мутрите от Несебър” . Водачите на листи в другите три общини са съответно Ива Кусева от MO на БСП, Дечо Градев и Иван Чанев. В 13-тата община - Руен БСП не издига свой кандидат за кмет. Партията обаче призовава своите членове там да гласуват за настоящия кмет Исмаил Осман. Водач на листа е Андрей Храниславов.
35 младежи под 35 години са номинирани в областта. В Бургаската листа те са 50%, като още 10 кандидати в областта също са млади хора, но от гражданската квота, обяви Зафиров.

Той добави, че навсякъде, където ляво и центристките партии нямат кандидат, се водят преговори да подкрепят кандитата на БСП. Такива разговори се водят и за евентуален втори тур на кметския вот в Бургас, където, според Зафиров, Павел Маринов ще бъде единият от участниците.

По време на пресконференцията Атанас Зафиров отправи и няколко въпроса към настоящия кмет на Бургас. Той попита Димитър Николов как е защитил интересите на България в кризата с "Алма тур", както и тези на бургазлии по време на кризата в "Лукойл", в казуса със спрения японски заем и при преместването на Управлението на горите от Бургас в Сливен.
На пресконференцията депутатите от "Коалиция за България" Пламен Орешарски и Пенко Атанасов запознаха журналистите с преведената среща с са се срещнали с хотелиери от "Съюза на собствениците" в Слънчев бряг.
Обсъден е бил проблема с отменените полети на руските туристи. Стигнало се е до становище, че в новия Закон за туризма задължително трябва да залегне, като превантивна мярка, създаването на гаранционни фондове.
Депутатите са се ангажирали също да отправят питане в НС до министър Трайчо Трайков за повишената такса за ползване на ел. мощности, които плащат хотелите в курорта.
Питане ще има и към МРРБ докъде е стигнал проекта за разширяването на пътя Бургас- Слънчев бряг.
Хотелиерите са поискали и създавана на Министерство на туризма у нас, тъй като след закриването на Агенцията по туризъм, у нас няма държавен орган, който да се занимава с проблемите на бранша.