Сергей Станишев: България безспорно доказа, че е полезен и необходим член на Европейския съюз

Министър-председателят обсъди с посланиците на Швеция и Словакия у нас Пол Бейер и Карол Мистрик взаимодействието в рамките на Общността и актуални теми от двустранните отношения Удовлетворение от доброто развитие на двустранните отношения на най-високо равнище между България и Швеция споделиха премиерът Сергей Станишев и посланикът на кралството у нас Пол Ленарт Бейер

Министър-председателят обсъди с посланиците на Швеция и Словакия у нас Пол Бейер и Карол Мистрик взаимодействието в рамките на Общността и актуални теми от двустранните отношения

Удовлетворение от доброто развитие на двустранните отношения на най-високо равнище между България и Швеция споделиха премиерът Сергей Станишев и посланикът на кралството у нас Пол Ленарт Бейер. Параметрите на финансовата и икономическа криза, въпроси на енергийната политика на ЕС, предстоящата през април енергийна конференция в Пловдив и взаимодействието по механизма за сътрудничество проверка на България с ЕК бяха сред темите на разговора на премиера с дипломата.

Посланик Бейер изрази високата оценка на шведското правителство за мерките, предприети от българския кабинет за превенция и преодоляване на негативните ефекти от финансовата и икономическата криза.

Премиерът Сергей Станишев открои благоприятния инвестиционен климат в България и изрази надеждата си за по-силен инвестиционен интерес от шведския бизнес към страната ни. Скандинавската държава заема едва 20-о място сред чуждестранните инвеститори у нас.

Министър-председателят изрази и готовността на страната ни за най-тясно сътрудничество и партньорство с шведското председателство на ЕС през втората половина на тази година. За краткия период след присъединяване си към ЕС България безспорно доказа, че е полезен и необходим член на ЕС, утвърден като естествен посредник в диалога със страните от региона и гарант за сигурността на външната граница на Съюза, подчерта премиерът пред шведския посланик.

В разговора на Сергей Станишев с посланика на Словакия у нас Карол Мистрик двустранните отношения бяха определени като отлични. Министър-председателят и посланик Мистрик обмениха мнения относно мерките, предприемани от България и Словакия, за преодоляване на последиците от икономическата криза.Взаимодействието в рамките на ЕС бе основен акцент по време на срещата.

Потвърдена бе готовността двете страни да си сътрудничат тясно по редица въпроси от дневния ред на ЕС. България и Словакия имат общи интереси и близки позиции по отношение на енергийната политика на ЕС и в частност относно развитието на ядрената енергетика. Особен потенциал има и взаимодействието в контекста на последствията от газовата криза в началото на годината. Двете страни бяха сред най-тежко засегнатите, бе подчертано още по време на срещата. Специален интерес за страната ни представлява и словашкият опит при покриване на критериите от Шенген, посочи министър-председателят.

Пред българския премиер посланик Мистрик изрази желанието на словашката страна за увеличение на туристическия поток към българските курорти. Бе отправена и молба за откриване на Генерално консулство на Словашката република във Варна, което би улеснило обслужването на над 120 хиляди словашки туристи, които посещават страната ни ежегодно.