Стойнев: Да има разследване правило ли е правителството злоупотреби с дерогацията на руския петрол

За нас от БСП е притеснителен фактът, че решение, което трябваше да подпомага единствено и само българската икономика, се е ползвало за нечие облагодетестване, заяви бившият енергиен министър

„Първо, нека да е ясно, че за да има дерогация – трябва решение на Европейската комисия. ЕК е решила така. Знаете, че ние от БСП подкрепяхме дерогацията, защото това, във време на кризи, осигуряваше стабилност на енергийния пазар, не само у нас, не само на Балканите, но и в други държави. Ако обаче някой е нарушавал тази дерогация, ако някой е правил някакви шашми – то е необходимо да има разследване и това разследване трябва да докаже, че някой наистина е нарушил решението на ЕК“. Това заяви пред медиите в кулоарите на Народното събрание народният представител от „БСП за България“ и бивш енергиен министър Драгомир Стойнев.

„За съжаление, част от сглобката твърдят, че представителите на правителството са се облагодетелствали от съществуването на тази дерогация. Дали правителството е подпомагало „Лукойл“ да нарушава решението на ЕК, трябва да се изясни“, каза още социалистът.

Драгомир Стойнев бе категоричен, че за БСП е притеснително това, че решение, което е трябвало да служи и да подпомага единствено и само българската икономика, се оказва, че може да се е ползвало за облагодетелстване и нерегламентирана печалба.

„Колегите от ГЕРБ многократно заявяваха, че конкретни министри са се облагодетелствали. Дали е така или не – ние не можем да кажем, това са техни твърдения. Но е факт притеснителната ситуация, в която сме днес, вина за която има единствено и само настоящото правителство“, заключи Стойнев.