БСП към министър Тагарев: Застрашавате сигурността на българските военни с договорените от Вас американски бронетранспортьори

С това противозаконно решение опропастявате модернизацията на Българската армия, посочи зам.-председателят на ПГ на социалистите Атанас Зафиров

"Най-бедната икономика в Европа ставаме донор на най-богата икономика в света – САЩ.“ Тази констатация направи народният представител от „БСП за България“ Борислав Гуцанов от парламентарната трибуна по повод решението за закупуване на бронетранспортьори „Страйкър“ за Българската армия.

Той обясни: „През 2018 г. Народното събрание утвърждава 3 проекта за модернизация на Българската армия. Първият проект е за 8 изтребителя на ВВС, за които вече са платени 2,2 млрд. лв. Самолетите да сте ги виждали някъде в България? Заедно с това, купува се втора ескадрила, когато първата не е дошла и за по-голяма цена, отколкото са купени първите самолети. Вторият приоритет са превъоръжаване на Българската армия - слава Богу, двете фрегати в момента се строят на цена 920 млн. лв. Третият проект е този, който днес се обсъжда – за придобиване на бойни машини за сухопътните войски. Ако ви направи впечатление, цената, която тогава Народното събрание е определила, е 1,22 млрд. лв. В момента цената, която се предлага, е 1,37 млрд., но в долари. Проектът, който е бил заложен от Народното събрание тогава сумарно е за 4,5 млрд. лв. В момента той достига 8,5 млрд. лв. и няма нито една машина в България.“

И се обърна към народните представители: „Вие български народни представители ли сте? Ако някой поне малко милее за България, това трябва да се спре днес. Но вероятно някой е мотивиран да се вземе това решение. Или друг иска индулгенция. По-рано през деня отказахте да дадете 50 млн. за увеличение на майчинството, а сега ще дадете 8,5 млрд. за нещо, което го няма. Не ви ли е срам?

Гуцанов припомни, че през 2020 г. са получени 15 оферти за бронетранспортьори, като две от тях отговарят на всички изисквания и са на много по-ниска цена от сегашната.

„Тогава тази американска компания не подава оферта, а европейската дава такава, която е за 1,5 млрд. След което щатската дава 2,7 млрд. – сега, на пряко договаряне с Министерството на отбраната. Г-н министър, Вие ли пуснахте писмото до САЩ, при положение че те не са подали оферта?“, обърна се Борислав Гуцанов към Тодор Тагарев.

Социалистът обясни, че американската техника „Страйкър“ е от 90-те години, морално остаряла и не отговаряща на изискванията, с което се застрашава сигурността на българските военнослужещи.

„Този модел не може да бъде отремонтиран, идва без боекомплект, не се знае къде българските войници ще бъдат обучавани и на каква цена. Като в същото време имаме предложения за машини, които са на 10 години и са на по-ниска цена. Правителството Денков-Габриел, което дойде с претенциите да се бори срещу корупцията, сключва тази сделка на тъмно. Ако сте български, а не някакви други народни представители, не приемайте това решение“, каза в заключение Борислав Гуцанов.

„Г-н министър, знаете ли какво решение се взима днес – отмяна на решение на 44-ото Народно събрание и приемане на ново решение на НС. Знаете ли, че има такова решение на 44-ото НС? Кимате – знаете. Като знаете, как така приехте миналата седмица решение на Министерски съвет, с което одобрявате договора за бойните машини преди Народното събрание да е отменило старото решение“, обърна се заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Атанас Зафиров към министъра на отбраната.

„Ако сте чели старото решение, което е закон, знаете ли че там има ценова рамка в размер на 1 млрд. до 1,45 млрд.? А Вие взимате решение за двойна цена. Аз Ви питам: ако някой реши да жали взетото от Вас решение пред ВАС като противозаконно и то падне, кой ще носи отговорност за това? Вие с този противозаконен акт торпелирате ли превъоръжаването и модернизацията на Българската армия? Вие против НАТО ли сте? Защото с това противозаконно решение работите срещу укрепването на нашите колективни бойни способности“, посочи още Зафиров.