Сергей Станишев: Има видимо посегателство срещу демокрацията в някои от новите страни-членки на ЕС

Сеп 19, 2011 Новини БСП 0 1141

Има видимо посегателство срещу демокрацията в някои от новите страни-членки на ЕС

Има видимо посегателство срещу демокрацията в някои от новите страни-членки на ЕС. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев, който беше почетен гост на кръгла маса по случай 40-годишния юбилей на списание „Международни отношения". Според лидера на БСП, Европа не може да си затваря очите пред този проблем и изтъкна, че на риск са изложени фундаментални ценности на ЕС. Станишев отбеляза, че Съюзът минава през трудна фаза на своето развитие и изрази тревогата си, че липсва формирана и последователна външна политика от страна на България. Скандално според лидера на БСП е, ако български политици признават, че на страната ни трябва да се казва както да прави от Брюксел или от Вашингтон.

Лидерът на БСП напомни за трудния път на присъединяване на страната ни към ЕС и НАТО. Станишев изтъкна особения принос на Ивайло Калфин за членството на страната ни в ЕС. Той отбеляза огромното количество работа, свършена за година и половина, така че да бъде осигурена ратификацията от всички страни-членки на Съюза. За друг един приоритет на страната обаче лидерът на БСП говори с тревога, като изтъкна, че членството на България в Шенген, което трябваше да се случи още през март, като че ли се отлага. Това според Станишев е знак за сериозен проблем  във формулирането и реализацията на българските приоритети.

Според Станишев една от водещите теми за страната ни трябва да бъде регионалното сътрудничество. Той определи като глупаво задоволството на някои политици, че България има по- малко проблеми в сравнение с някои от съседките си и изтъкна, че няма как тези проблеми да не се отразят на страната ни. Лидерът на БСП напомни направеното от България през годините за регионалното сътрудничество и със съжаление добави, че днес тази политика е доста хаотична.

Станишев с тревога коментира и сегашното състояние на българската дипломация. По думите му е налице връщане назад в годините на политическите чистки, когато във външнополитическото ведомство цареше хаос. Лидерът на БСП изрази възмущението си, че то се управлява като неправителствена организация.

Кандидатът на БСП за президент Ивайло Калфин от своя страна предупреди, че сляпото орязване на разходи в министерството води до загуба на качество на българската дипломатическа служба. „Българската дипломация не може да работи с този бюджет", категоричен беше Калфин. Според него една от основните теми във външнополитически план трябва да бъде икономическото сътрудничество и преодоляването на кризата. На второ място той изтъкна проблема със сигурността, като отбеляза, че той лично работи много активно по отношение на кибер-сигурността и рисковете при развитието на интернет. Ивайло Калфин отбеляза и потенциала на България по темата с енергийната сигурност. По думите му страната ни има интерес да привлича енергийни връзки през територията си. Той също изрази мнение, че регионалната политика трябва да бъде приоритетна за България и изрази съжаление, че през последните две години инициативите в тази посока затихват.