Валери Митов, БСП: Правителството замаза очите на габровци за „Топлофикация”

Окт 23, 2023 ГАБРОВО Новини БСП 0 1794

Асен Василев да каже защо тихомълком намалиха обещаната помощ, дали и кога ще дойде тя и какво правим с детска градина, поликлиника, пожарна, заяви народният представител от „БСП за България”

„Правителството замаза очите на хората в Габрово за проблема с „Топлофикация” – тихомълком намали парите за битовите абонати и мълчи за това дали и кога ще дойдат обещаните средства и най-вече как ще се реши проблема с публичните сгради, сред които детски градини и болница”.

Това заяви народният представител от „БСП за България” Валери Митов в остра реакция на социалистите в Габрово.

„Министерски съвет взе решение преди няколко дни за отпускане на 730 000 лв. като компенсация за 4120 битови абонати на „Топлофикация” – Габрово, която през месец август спря работа поради техническата невъзможност на дружеството за изпълнение на лицензионната дейност. Тогава финансовият министър Асен Василев обеща, че ще бъдат отпуснати 1,3 - 1,5 млн. лв. като компенсация за битовите абонати на дружеството, за да могат домакинствата да преминат към алтернативно отопление през зимата”, припомни социалистът.

„Без никакви мотиви и обяснение обаче  правителството намали помощта с 50% по предложение на министъра на енергетиката. Формулата за разпределение на помощите за абонатите е разбираема само и единствено за тези, които са я измислили”, посочи Валери Митов като добави: „Три месеца Министерски съвет се бави с отпускане на парите, после намалява средствата с 50% и не на последно място не е ясно изобщо кога ще започне изплащането на парите”.

Валери Митов постави остро и въпроса за проблема с отоплението на публичните сгради, сред които детски градини и болница .”Парите, които се отпускат, ще бъдат само за битовите потребители. Какво се случва обаче със спортна зала „Орловец", детска градина „Слънце“, Музей „Дом на хумора и сатирата”, поликлиниката, доболничната помощ, Пожарната, Областно пътно управление? Не е ясна алтернативата с тяхното отопление през зимата и изобщо дали ще успеят да преминат към друг вид отопление - трябва да направят немалка инвестиция, за да се случи това”, посочи народният представител от БСП.

„Правителството дължи отговори на габровци:

1. Какво наложи намаляване на парите за компенсиране на битовите потребители на Топлофикация – Габрово от 1 500 000 лв. на 730 000 лв.?

2. По какъв начин ще бъдат компенсирани публичните сгради, които също са били абонати на "Топлофикация - Габрово" и защо не са включени в решението на Министерски съвет?

3. Защо няма предвидена компенсация и за абонатите със стопанска дейност?”, заключи Валери Митов.