БСП: „Възраждане” блокира вота на недоверие и крепи правителството

Окт 23, 2023 Новини БСП 0 654

Вот на недоверие със сигурност ще има, въпреки нежеланието на част от декларативно подкрепящите го той да бъде внесен точно в този момент, заяви Атанас Зафиров

„Още с анонсирането на нашето намерение да внесем вот на недоверие срещу правителството за водената от него политика в областта на националната сигурност и отбрана получихме уверения от „Възраждане” и „Има такъв народ”, че този вот ще бъде подкрепен от тях, като обсъдим и подготвим мотивите към него. Заедно с тях приехме и одобрихме един окончателен текст, но докато от ИТН са съгласни веднага да внесем тези мотиви по вота и да го инициираме в Народното събрание, от „Възраждане” получихме отказ.” Това заяви заместник-председателят на БСП Атанас Зафиров на нарочна пресконференция в централата на партията.

Той изрази недоумение от посочения мотив от „Възраждане” – че не бива това да се случва по време на предизборна кампания, при положение че те по време на кампания са предложили вот на недоверие, подкрепен от БСП, в сектор „Енергетика”.

„Сякаш, за да бъде този отказ на „Възраждане” малко по-приемлив за техните симпатизанти, ние получихме само един екземпляр с подписи в подкрепа, при необходими три такива екземпляра, за да бъдат те внесени в деловодството на НС. С това става ясно, че имаме една само декларативна подкрепа, а практически - отказ и проява на други, тънки политически сметки. С отказа си  на практика по този начин „Възраждане” пазят правителството и му дават шанс с всеки изминал ден да вреди на бъл национални интереси като задълбочава кризите”, коментира Зафиров.

 Той бе категоричен, че БСП остава на позицията си, че това правителство е вредно за националната сигурност и трябва да бъде сменено по най-бързия начин, както и готовността още сега този вот да бъде внесен и да започне парламентарния и обществен дебат по него, но подписите само на БСП и ИТН не са достатъчни.

„Такъв вот на недоверие със сигурност ще има, въпреки нежеланието на част от декларативно подкрепящите го той да бъде внесен точно в този момент”, подчерта Атанас Зафиров.

 Народният представител проф. Румен Гечев посочи част от мотивите по вота на недоверие неизгодните сделки за модернизиране на Българската армия, визирайки все още недоставените самолети F-16 и анонсирана сделка за американски бронетранспортьори.

 „Правителството на сглобката искат да прокарат нова сделка на същата стойност като на самолетите F-16 - почти милиард и половина щатски долара, при положение че българската държава преведе през 2019 година тази сума по сметките на Пентагона и към момента не е получила нито един самолет, а доставката вече трябваше да започне. Втората сделка за бронетранспортьорите е икономически неизгодна за България, защото вече сме платили милиард и 400 милиона и тези пари може да се използват и за доставката на БТР-и”, посочи той.

 Социалистът обобщи, че БСП е против това да не се правят доставки на България на ключово за Българската армия оръжие и бойна техника за ВВС и за сухопътните сили, да се финансират чужди и богати държави и същевременно да се остави Българската армия да продължава да деградира.

 „Считаме, че в тези тежки условия неглижирането на Българската армия и сключване неизгодни сделки, подкопаващи националната ни сигурност, беше крайно време да бъде поискан вот на недоверие”, каза още проф. Гечев.

 Атанас Зафиров допълни мотивите с увеличаващия се некомплект в Българската армия, течащият процес на ускорена продажба на имоти от МО, без ясни критерии и оценка, посочвайки за пример прехвърлянето на резиденция „Лозенец” от активите на МО към НС и политически назначения в министерството, без необходимата подготовка, опит и качества, което, по думите му,  прави това политическо ръководство ненадеждно и вредно.

 „Има още един голям въпрос, който ще развием допълнително в дебата – състоянието на преградното съоръжение по българската граница като компонент от националната сигурност – тя в отчайващо състояние. Това тема, която умишлено не вдигахме през последните седмици  и месеци с цел да не улесняваме и без това добре информираните каналджийски групи и схеми за нелегално проникване. Но тъй като състоянието наистина е трагично – решението на министъра да изпрати 50 военнослужещи на фона на очертаващата се мащабна мигрантска криза – бих искал да чуя как министърът с тези 50 души ще отговори на тази нарастваща заплаха”, заяви още Зафиров, споменавайки още намерението за изпращане на Украйна на ракетните ни комплекси С-300 и по неговите думи, ненужно вложени над 100 млн. лв. на българските данъкоплатци за изграждане на инфраструктура в Ямбол, която да посрещне жилищните нужди на допълнителни чужди военнослужещи.

 „Факт е, че няма назначени още 1200 полицаи, както беше обещано”, добави зам.-председателят на БСП.