Свиленски: Борисов и президентът били „проспали” таксата за пренос на руски газ – лъжат!

Окт 21, 2023 Новини БСП в медиите 0 382

БСП, за разлика от управляващите, няма да проспим високи цени, скъп ток, инфлация и мигрантска вълна да се стоварят върху българските граждани

"Не е сглобка или некоалиция, а класическа коалиция. И българските граждани трябва да знаят,че България в момента се управлява от класическата коалиция ГЕРБ-СДС, ПП-ДП и ДПС”. Това заяви зам.-председателят на Парламентарната група на „БСП за България” Георги Свиленски пред БНТ тази сутрин.

„Сглобката те си го измислиха, може би, да им е по-безболезнено, когато се срещат със своите избиратели Тази коалицията беше зачената в порок. ГЕРБ и ПП-ДБ излъгаха своите избиратели, а ДПС се възползва от ситуацията”, посочи социалистът.

По думите му, ако се следва политическата логика тези партии да са се събрали на база идеи и програми - би трябвало, след лош резултат на изборите,  да се оттеглят. „Но това е коалиция, събрана да изпере имунитетите на Борисов и Петков. И те го направиха. Както и за да вземе ПП възможно най-много постове в управлението на държавата - и това го направиха. В пленарна зала виждаме пълна подкрепа от ГЕРБ към предложенията на ПП и ДПС, но отвън, пред медиите Борисов казва, че не ги подкрепя", подчерта Георги Свиленски.

Той беше категоричен, че за много неща Борисов само се прави, че не знае, но реално знае всичко. "Знае и за 20-те лева такса за газ, за която се казва, че с Делян Добрев я били проспали. Цялата парламентарна група на ГЕРБ я била проспала, че и президентът я бил проспал, като не е върнал закона. Дали?”, каза Свиленски и добави:

„Дългът, за който говори Асен Василев го има и е записан в закона, гласуван от ГЕРБ. А Борисов излиза и казва, че не знае. Знае, но не иска да каже и крие. Това правят - лъжат българските граждани. Ние сме гласували против 20-те лева такса за пренос на руска газ за Сърбия и Унгария. Ние не сме проспали това гласуване. Няма как нещо, което Европа не те задължава - ти да го правиш, правейки се на по-европеец и по-натовец от натовците. Така наказваме нашите съседи, а не Русия и Газпром. Това Борисов сега ли го разбра?", реагира социалистът.

"Хубаво е, че ЕК подхвана договора с „Боташ”, сключен от служебното правителство. БСП сезира прокуратурата за този порочен договор, настояхме за анкетна комисия, която да установи тези неща и да е ясно сега за какво говорим. ГЕРБ и ПП също критикуват, но оставиха да си заемат постовете същите тези хора, които подписаха договорите. Това са хора, назначени от служебния кабинет и президента”, посочи Георги Свиленски.

„На тези хора - Асен Василев, Кирил Петков, Денков, от сутрин до вечер в главите им е само Русия. Каквото и да се случи - ще кажат, че Путин го е направил”, коментира Свиленски и добави:„Какво значи продава ли се или не се продава „Лукойл”? Ще решат собствениците дали се продава”.

Зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” посочи, че българските граждани губят от тези действия на управляващите и го виждат по цените на горивата. „Защото, Борисов и Делян Добрев говореха как левчето отива някъде - ама сега бензинът е 3.13 лева. Българските граждани плащат онова левче, за което Добрев говореше, че отива при Кирил Петков. Сега да каже къде отива", каза още Свиленски за договора с „Боташ” и ситуацията около „Лукойл”.

Свиленски бе категоричен, че БСП има последователна политика и всеки, който споделя позициите на социалистите е добре дошъл. "С какво президентът е по-силен опонент от опозицията в парламента? За F-16 чухте ли го да опонира? Докато ние питаме непрекъснато за самолетите. Има теми, които президентът ги избягва. Опозицията е в парламента и така е по Конституция", добави социалистът, подчертавайки, че президентът има друга функции.

За вота на недоверие в сектор „Енергетика” социалистът подчерта,  че той е дошъл логично след провала на управляващите в енергетиката. „По същия начин, обаче стоят нещата и в сферата на сигурността и отбраната. Нашите съграждани от Израел ги върна Министерството на транспорта, а през това време министърът на отбраната изпразни складовете на Българската армия, подарихме бронетранспортьорите. Всичко това е за сметка на българската национална сигурност. „БСП бяхме тези, които не допуснахме Тодор Тагарев до властта в 47-я парламент, когато бяхме в правителството на Кирил Петков. Сега, когато нас ни няма - ето какво получава държавата. Тагарев е вреден за държавата, многократно сме му искали оставката и затова ще минем през вот на недоверие", обобщи народният представител от БСП. Свиленски подчерта, че този вот трябва да получи подкрепа, ако Борисов не е съгласен с дълга, с 20-те лева и всичките безумия, които гласуват и той ги подписва.

"Приоритетите на управляващите, според мен ги поставя Делян Пеевски, съобщава, следи за изпълнението и се възмущава, когато не са изпълнени. Но в същото време не предприема никакви действия. ПП са седнали в министерските столчета, правят си техните схемички за техните фирмички и това ги задоволява, и чакат подкрепата от ГЕРБ и ДПС. Планът на Борисов е да спаси себе си”, коментира Георги Свиленски.

По думите му планът на Борисов за правосъдна реформа беше да се прекратят „Барселонагейт” и „Чекмеджегейт”. „Да чувате някой да говори за Конституция?”, реагира социалистът.

„И след ротацията Пеевски ще продължи да управлява и Борисов ще продължи да натиска бутона - събуден или заспал. Но ние не може да мерим едно зло с по-малко зло, кое да изберем. Видяхме двата служебни кабинета какви решения взимаха и какво причиниха на България. Сега виждаме и какво причинява кабинета „Денков", коментира Свиленски

На въпрос на водещия има ли разговори от страна на БСП с управляващи партии, социалистът отговори: „Корнелия Нинова с никой не се е разбрала, защото за да се разбереш с някой - трябва да има за какво да се разберете. Докато тези хора не управляват с политики – те изпразват българската армия, бронетранспортьорите, атомните реактори в Белене. За какво да говориш? Когато БСП участваше в управлението – постигнахме за над 20 млрд. лева социална политика, повишихме  доходите, въведохме безплатни детски градини, повишихме детските надбавки. Затова призовавам българските граждани - на 29-ти излезте и гласувайте”, завърши Георги Свиленски.