Проф. Иван Върляков: БСП първи казахме на управляващите: Закриете ли „Мариците” – Стара Загора я няма

Окт 19, 2023 Новини Избори 0 360

19.10.2023 г.

“Близо 25 години работя в местното самоуправление като изпълнителен директор на Регионалната асоциация на общини “Тракия”. Там има общини, които са под 3 000 и общини, които са близо 200 000. Познавам проблемите и разбрах едно - добрият кмет работи в съзвучие с Общинския съвет и може да работи с централната власт, за да привлича средства. Социалистите сме доказали, че общината може да се управлява от добър стопанин, с грижа към хората.”  Това заяви кандидатът на “БСП за България” за кмет на Стара Загора проф. Иван Върляков в предаването “Делници” на Евроком.

По неговите думи, за да я има една община, трябва да има хора, а за да дойдат те и да останат - трябва да имат поминък. “Без “Мини Марица-изток”, Стара Загора я няма. Така са свързани нещата, че 100 000 души са зависими от това, което се случва в този енергиен център. Проблемът е, че години наред тези хора бяха заблуждавани и нищо не се направи за тях”, подчерта проф. Върляков и посочи, че условията на труд в мините са катастрофални и през годините не се е инвестирало в европейски стандарти за производството.

“Но без тези три централи, които дават близо 50% от електроенергията, България остава без ток. И депутатите от “БСП за България’ бяха първите, които алармиха и настояваха парламентът да приеме решение ТЕЦ-овете да не се затварят до 2038 г.”, обърна внимание кандидатът за кмет на Стара Загора.

По проблемите на общината той каза още, че трябва да се упражнява подхода на добрия стопанин, както и да не се допуска задълбочаването на разликата център-периферия, както се е случвало в последните години по отношение на крайните квартали е селата.

По думите на проф. Върляков, трябва да се работи в посока подобряването на електронните услуги на общината и следването на добрите европейски практики за градския транспорт, така че той да е сигурен, бърз и удобен.

“Бил съм ръководител на 41 международни проекта и моето верую е - не можеш да си правиш експерименти с публични пари”, каза още проф. Иван Върляков.

Според него, летището в Стара Загора трябва да носи придаден продукт. Въпреки че е скептичен то да стане гражданско летище, проф. Върляков смята, че то може да бъде използвано за частни самолети и дронове, тъй като локацията му е възлова.

“Културата и спорта в Стара Загора са с големи традиции. В тази посока трябва да се направи много. Затова трябва да работим в една посока, така че инвеститорите да не ни подминават”, заяви още кандидатът за кмет.

“Номер 1 е бюлетината на хора, които сме се посветили да работим и да служим на хората - без празни обещания. Ние имаме такива червени линии, че не можем да си загърбим своите принципи и това, което сме казали, че можем да направим, а знаем как. В Общинския съвет със 7 съветници, показахме, че можем да постигаме добри резултати. Подкрепете ни - излезте и гласувайте”, обърна се проф. Върляков в заключение към старозагорци.