МВР и финансовото министерство се превръщат в министерства на контрабандата

Щетите от контрабандата на горива, цигари и алкохол за годината ще бъдат над 2,5 млрд

Щетите от контрабандата на горива, цигари и алкохол за годината ще бъдат над 2,5 млрд.лв. За тези свои основателни опасения предупреди в парламента депутатът от ПГКБ Румен Петков. Той беше категоричен, че в такива големи обеми контрабанда без вътрешното и финансовото министерство и без Агенция Митници е изключена. „Тоест за МВР и за финансовото министерство можем да кажем, че са министерствата на контрабандата", отбеляза Петков.

Депутатът Димитър Горов коментира проблема със събираемостта на приходи от акцизи в Агенция Митници. Той изтъкна, че за първите седем месеца на 2011г. събраните от горива акцизи са 984 млн. лв., докато за същия период през 2009г. са събрани 1,13 млн.лв. Депутатът беше категоричен, че могат да бъдат събрани по- големи суми. Той даде пример, който според него е показателен защо приходите реално са ниски. Горов се позова на ревизионен акт на фирма ИнсаОйл ООД за периода 1.06.2008г. - 30.09.2009г. на стойност над 12 млн.лв. Депутатът отбеляза, че актът е обжалван от фирмата и е намален с над 11 млн.лв., като дължимата сума става 703 042лв. „Ако така се действа с една фирма, даваме ли си сметка какви са загубите за републиканския бюджет, ако това се разгледа във всички фирми, които се занимават с внос на горива или акцизни стоки от този тип", заяви Горов. По думите му, ако тези пари се събират в бюджета, няма да се налага управляващите да говорят за липса на пари за увеличаване на доходите и пенсиите на хората.

Румен Петков коментира, че в случая примерът е показателен за Агенция Митници. „Дали поведението на Ваньо Танов е резултат от корупционен реализиран натиск, дали е резултат от неграмотност и некомпетентност, или просто злонамереност към държавата, е друг въпрос", добави депутатът от левицата. Той каза още, че публичната информация показва, че на Лукойл преработените горива падат с 400 000 тона. Същевременно обаче при разговорите с компании-превозвачи става ясно, че обемите на техните услуги не са намалени. „Тоест - празнина на пазара няма и запълването очевидно е от контрабандно внесени или произведени горива", отбеляза Петков. По думите му, ако не се вземат мерки, това ще означава, че политиката на ГЕРБ е пряко свързана и зависима от контрабандата и че контрабандата в България се толерира от правителството и от премиера.

Във връзка със скандала около Росен Плевнелиев, депутатът Антон Кутев изтъкна, че твърденията на настоящия кандидат на ГЕРБ за президент противоречат на твърденията на Цветан Цветанов. Депутатът Петър Курумбашев постави въпроса дали Цветанов е способен да се бори с корупцията в собствената си партия. „Г-н Борисов, Вие наистина ли не знаете имената на тези тримата и наистина ли не знаете някой от тези тримата да е станал през 2007г. общински съветник от ГЕРБ?", беше въпросът на депутата към настоящия премиер. Курумбашев поиска да стане ясно дали някой от въпросните съветници присъства в листата за предстоящите избори. Депутатът призова Росен Плевнелиев да каже, ако лично не е получавал предложение за подкуп, как му е било предложено.

Петър Курумбашев разказа и важна подробност около скандала, която се отнася за времето, след като Общинският съвет е взел решение да прехвърли въпросния парцел от активите на Софийски имоти към активите на Общината. Депутатът напомни за докладна записка на общински съветник от ГЕРБ от октомври 2008г., в която се предлага замяната да не се състои, а за парцела да се обяви търг. „По този повод бях потърсен от г-н Плевнелиев. По този повод го запознах с Андрей Иванов", обясни Курумбашев и добави, че става дума за класическо изнудване. „За първи път от много време насам имам основание да ви кажа - вярвайте на Цветанов", добави още депутатът.