Д-р Недялка Влахова: Преди всичко трябва да бъдем ямболци

Окт 15, 2023 Новини Избори 0 539

15.10.2023 г.

Кандидатът за кмет на Ямбол от Коалиция «БСП за България»  д-р Недялка Петкова Влахова отговаря на въпроси  по болезнената за ямболци тема ще има ли база на НАТО около нашия град.Общинската организация на БСП беше първата политическа  формация,която настоятелно потърси  и продължава да търси отговори от правителството с  безрезервната подкрепа на парламентарната група на БСП и нашият народен представител Кристиан Вигенин в 49 ОНС.Заедно с нас и те настояват министър Тагарев да каже най-после цялата истина по темата и най-вече какво ще се направи за околните населени места те да бъдат предпазени от струпването на чужди войски и въоръжение.

Д-р Влахова, каква е позицията Ви - лична и като кандидат за кмет, относно намерението на правителството да бъде изградена база на НАТО край Ямбол?

Припокриват се,но не напълно.Като потенциален кмет смятам,че щом България е приела да бъде член на НАТО,  ще трябва да изпълнява и задълженията си към Алианса.Изграждането на база около Ямбол ,както се разбра,не е било само намерение.Когато в коалиция „БСП за България“ научихме за идеята тя беше вече факт.И реагирахме първи с писма до Президента,Министър Тагарев и Областната управителка. Писахме и второ писмо,излязохме с позиция пред ямболските средства за масова информация,настоявахме да научим до колко засяга населението реализацията на тази идея. Министър Тагарев ни отговори косвено на един брифинг в София.Премълча естествено по-голямата част от истината,но каза достатъчно,за да разтревожи най-после обществеността и „Левицата“ да реши да направи подписка.До този момент не съм чула тя да е произвела някакъв ефект в публичното пространство.Но ние сме им благодарни,че ни подкрепиха.

Но като човек,лекар,общественик и гражданин на Ямбол смятам още,че липсата на предварителна информация и днес тревожи хората и поражда притеснения. Не допускам нито за миг,че кметът на Община Ямбол не е бил запознат с намеренията на правителството,но премълча,не оповести публично какво ни подготвя то! Ямбол е привикнал с присъствието на военни формирования и този факт не би стреснал никого.Но има един деликатен момент. Подготвя се дислоцрането на чужди войници в града.Не на български. Заделят се от правителството 100 милиона лева,за да се строят жилища за тях,а не могат да се намерят 40 милиона за да се приключи сагата с „новата“ болница. Необходимо е българската армия да се модернизира и никой не би възразил за това,каквото и да ни струва като разходи,но не и да обезпечаваме битовите условия за чужди войскови поделения,докато за българските трудно се намират пари за каквото и да е било. Това е „гордиевият възел“ ,който  не може да бъде разсечен.


 Какви инициативи предприема БСП по този въпрос?

Не са големи възможностите в това отношение. Писането на писма и протести доведе до активната намеса на парламентарната група на коалиция „БСП за България“.Да, Кристиан Вигенин  предизвика изслушване на Министър Тагарев в Народното събрание и изрази доста остро позицията си по този повод,зададе въпросите на които ние, социалистите от Ямбол, търсехме отговор,но резултат нямаше.Само кухи фрази,което доста разгневи членовете и симпатизантите на БСП, мисля, и гражданите.И сега продължават да пристигат запитвания какво ще направим  в защита на населението,дали сме се отказали от битката,ще се съгласим ли да има база на НАТО в Ямбол.Предстоящите местни избори  за момента намалиха нашата активност по темата,но не сме я изоставили. Ще продължим да изискваме отговори от правителството и очакваме да чуем  дали базата е разположена достатъчно далече от населените места.И какъв ще бъде делът на български  военни в тази структура.Това за нас е важно

Какво е мястото на местната власт и как би могла да участва при
решаването на  проблема?

Водещо според мен. Местните органи за самоуправление са овластени  да бранят и защитават хората,които са ги избрали,а те имат право да бъдат информирани. Кметът трябва да носи отговорност за това,за всички нас ,за нашето спокойствие и добруване,за това  да ни предпазва от неизгодни за живота и здравето намерения на държавната власт. Ямболци са тук,на това място повече от 1300 години и имат право да получат отговор относно своята сигурност. Отговор за това дали при разполагането на базата край Ямбол са спазени всички изисквания за ситуиране в близост до населени места.Кой носи отговорност за това не е ясно!


 Какво бихте казала на хората от Ямбол по тази чувствителна тема?

Дори бих я определила като болезнено чувствителна. Ние лекарите имаме в професията си едно неписано правило.“Първо:не вреди!“ Това се отнася и за представителите на местните органи за самоуправление и най-вече за кмета. Не мислите ли ,че е много  необходимо да го прилагат? А хората не трябва да се страхуват да им търсят отговорност за неизпълнението му.

Смятам също така,че е важно да се мисли преди да се избират местни органи за самоуправление и кмет. Не просто да се поддаваме на еуфорията от красивите слова,а да вземаме информиран избор за решенията си.За да не се налага после да ги търсим за обяснение,а те да се крият и да не искат да разговарят с нас по подобни теми,като настаняване на НАТО и чужди войски в нашия град . Да гласуваме за човек,който няма да търси лична себеизява ,а за такъв ,който има визия за нашия град години напред и е готов да брани и да защитава  съгражданите си.Не сме за ден все пак тук,нали?

И да бъдем преди всичко ямболци,а след  това политици!