Страхливец не може да бъде кандидат за президент на България

Сеп 14, 2011 Новини БСП 0 1392

  Росене, кажи си-ти си бил там, от теб са ги искали тези пари

 

Росене, кажи си-ти си бил там, от теб са ги искали тези пари. Данче, кажи си-ти знаеш от 2008г. Андрей, кажи си-ти знаеш от 2008г. Бойко, кажи си-ти знаеш от 2007г. Цветане, кажи си-ти знаеш от 2007г. С този призив кандидатът на БСП за кмет на София и настоящ общински съветник Георги Кадиев назова имената на хората, които трябва да отговорят на многото въпроси около скандала с опита за изнудване на настоящия кандидат за президент от ГЕРБ Росен Плевнелиев. Кадиев изтъкна, че скандалната история с искания подкуп от 2007г. има продължение и през 2008г., с участие на трима общински съветници от ГЕРБ, искащи същия подкуп. „На нас имената на тези трима общински съветници са ни известни, както и на онези от 2007г., поради факта, че Росен Плевнелиев ги е казал на г-н Курумбашев", обясни Кадиев. По думите му двама от участниците са общински съветници в момента от ГЕРБ, а един от тях дори е предлаган на Росен Плевнелиев за негов зам.-министър. „Не може да те е страх да кажеш имената на тези, които са те изнудвали, само защото са от ГЕРБ и да искаш да си кандидат за президент на България. Как ще защитаваш интересите на Българите? Пак ли със страх?", възмути се Кадиев. Той призова компетентните органи да си свършат работата, а да не твърдят, че ще мълчат до изборите. „Защото става дума за престъпление по служба", обясни Кадиев и допусна: „Ако има един такъв случай на корупция, значи има много такива случаи на корупция".

Самият Петър Курумбашев разказа как Росен Плевнелиев му се е оплакал, че върху него се оказва натиск от съветници от мнозинството, които не искат сделката да се случи по начина, по който е гласувано от март 2008г. „Тогава информирах председателя на групата ни Жельо Бойчев, председателя на Общинския съвет Андрей Иванов. Организирах среща между г-н Плевнелиев и г-н Андрей Иванов", обясни Курумбашев. По думите му Цветан Цветанов, имайки претенцията да бъде един от най- мощните борци срещу корупцията, трябва да отговори ясно на няколко въпроса. На първо място - тримата общински съветници от 2008г. дали съвпадат с общинските съветници от 2007г. и ако съвпадат - колко от тях. Второ - тези „брокери", ако са били известни на Цветанов от 2007г., някой от тях станал ли е общински съветник от ГЕРБ и дали някой от съветниците е получил развитие в държавната администрация.

Жельо Бойчев отбеляза, че за разлика от позицията на брокерското мнозинство, позицията на БСП по сагата около Бизнес парк-София винаги е била последователна и социалистите никога не са поставяли каквито и да било условия. По думите му скандалът е показателен за това как се защитават интересите на Общината и кои са политическите представители, които от името на Общината рекетират бизнеса. Бойчев Съобщи, че е внесено питане до кмета Йорданка Фандъкова, която да отговори как е изпълнено решението от 2008г.; има ли договор за замяна между Бизнес парк-София и Столична община; заплатена ли е сумата от 2,5млн.лв., която дължи Бизнес парк-София според решението на Общинския съвет и изпълнил ли е той ангажиментите си към общината.

Депутатът от левицата Антон Кутев съобщи, че заедно с народния представител Петър Курумбашев внасят съобщение до главния прокурор заради публично изказване на шефа на митниците Ваньо Танов около скандала с Лукойл, в което той говори за военновременните запаси. Кутев обясни, че според Закона за защита на класифицираната информация, данните за военновременните запаси са държавна тайна. „Считаме, че тези изявления на Ваньо Танов представляват нарушение на закона и има повод за образуване на досъдебно производство срещу Ваньо Танов", каза депутатът.