Георги Гьоков: Когато и да поискаме нов вот на недоверие, ще е късно. Това правителство е вредно

Окт 14, 2023 Новини БСП в медиите 0 432

14.10.2023 г.

“Математически вотът на недоверие не успя, но все повече българи разбраха, че в България енергийната ни политика не е наред. Второ, показанякои скърцания в сглобката.” Това заяви народният представител от “БСП за България” Георги Гьоков в предаването “Още от деня” на БНТ.

И посочи, че социалистите са започнали да събират подписи за нов вот на недоверие за неспособността на правителството да се справи с националната сигурност и отбраната. 

“Дебатираме дали да го внесем преди или след изборите, за да не се използва за популистки цели, а наистина на разнищим състоянието на българската отбрана и национална сигурност и да видят българите дали това правителство наистина е способно да се справи в това направление”,уточни Гьоков.

“Когато и да поискаме вот на недоверие на това правителство, все сме закъснели. Защото се нанасят поражения на българската държава. Това правителство е вредно”, каза още социалистът.

По неговите думи, управляващите под външен натиск искат да унищожат комплекса “Марица-изток” и въглищната енергетика като цяло. “Правителството не успя да убеди протестиращите енергетици и миньори, в момента събират подписка за ефективна стачка”, обърна внимание Георги Гьоков.  

Той предложи през януари месец да се направи стрес тест на българската енергетика - да се изключи енергията, произвеждана от въглищните централи и да се види как държавата ще се справи без нея.  “Моята прогноза е, че без въглищата, българската енергетика е обречена на пълна зависимост от вносен ток”, подчерта Гьоков.