БСП: Гласувахме срещу правителство, което продажно и ударно убива българската енергетика

Георги Гьоков към „сглобката“: Стиска ли ви през януари да изключите тока от въглищните централи, щом твърдите, че може без тях?

„БСП гласувахме убедено и всички „ЗА!“ вота на недоверие, защото системното унищожаване на българската енергетика продължава с ударни темпове“. Това заяви народният представител от парламентарната група на „БСП за България“ и бивш социален министър Георги Гьоков от парламентарната трибуна след гласуването на вота на недоверие към правителството за провала в сектор „енергетика“ днес.

„България е сред най-енергозависимите страни в Европейския съюз и продажни политици нямат право с лека ръка да я лишават от въглищната енергетика, обричайки ни да загубим енергийната си независимост завинаги“, категоричен бе социалистът.

По думите му неразбирането с което се отнася формирано от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС мнозинство и излъченото от него правителство е престъпно и ще доведе до предизвикан колапс в енергетиката ни.

„Обществото ни е убедено, че след поредица от обещания и откровени лъжи, това правителство и това мнозинство, са далече от очакваните от обществото решения за българската енергетика, за удължаване на живота на въглищните централи, особено на тези в комплекса „Марица изток“, и не могат да осигурят справедлив преход, който освен всичко друго, трябва да включва и социална сигурност за миньори и енергетици“, подчерта Гьоков.

„Гласувах убедено „ЗА!“, защото това правителство продължава с неадекватните действия, с поредица от безумни и нелогични решения, които водят след себе си задълбочаване на кризата и хаоса в енергетиката. Това неминуемо ще прерасне в колапс на икономиката и на социалната ни система. Гласувах убедено „ЗА!“, защото с решенията си в енергетиката това Правителство по никой начин не внушава доверие, стабилност и възможност за поносима цена на електроенергията за бита и за бизнеса“, заяви социалистът.

Народният представител от БСП бе категоричен, че при това правителство и това мнозинство справедливостта е на заден план. „За тях е важно да усвоят едни 3-4 милиарда, чрез приближени фирми и лица, загробвайки вложените стотици милиарди в българската въглищна енергетика“, каза той.

Георги Гьоков посочи още: „Гласувах убедено „ЗА!“, защото показахте, че за вас е невъзможно да постигнете работещи решения и разнопосочните ви лъжливи сигнали към протестиращите миньори и енергетици показва, че на този Министерски съвет не може да се вярва. Гласувах убедено „ЗА!“, защото видях снощната мощна подкрепа за протеста на миньори и енергетици в десетки български градове“, заяви социалистът и добави:

„Днес миньори и енергетици скандират „Оставка!“, ние от опозицията ви поискахме вот на недоверие. Утре една огромна част от българското общество ще ви я поиска и тогава ще сте принудени да я дадете“, каза народният представител от БСП и се обърна с предложение към министър-председателя и министъра на енергетиката:

„Аз не съм енергиен експерт, но щом твърдите, че българската енергийна система ще се справи без въглищните централи, направете един стрес тест – през месец януари изключете за месец от енергийната система тока произвеждан от въглищните централи или само от „Марица изток“. Ако системата издържи стрес теста, ще ви повярваме, че можем и без въглищната си енергетика. Ама стиска ли ви?“