Стойнев към „сглобката“: За пари излъгахте миньорите и българските граждани – няма да предоговорите нищо в ЕК

Защо не казахте на хората, че готвите Закон за енергетиката, който ще донесе на богатите светлина и топлина, а за бедните – мрак и студ, реагира социалистът

„На 13. 09. гласувахте доклада със сценарии и препоръки за декарбонизация и приехте пътна карта, която ясно показва, че до 2030 г. трябваше да затворим въглищни мощности. Когато обаче започнаха да стачкуват миньорите, вие преработихте тази пътна карта като изтрихте годините, за които бяхте поели ангажимент с решение на МС да затваряте въглищни мощности. Но не променихте доклада. А в ЕК, освен пътната карта, трябва да представите и доклада. В доклада са сценариите, които водят именно към затваряне на въглищни мощности. Кого лъжете?“.
С тези думи народният представител от „БСП за България“ и бивш енергиен министър Драгомир Стойнев се обърна към управляващите по време на дебатите днес по внесения вот на недоверие.


„Това показва, че това правителство не се интересува от развитието на комплекса „Марица изток“, от българската енергетика и граждани, а основната му цел е да се усвояват едни пари“, заяви социалистът и отново се обърна към управляващите: „Да, вие можете да залъжете миньорите, може да залъжете обществото, но ще сътворите огромен скандал в Европа – вие, де факто, ще излъжете Европейската комисия. Защото пътната карта е абсолютно същата. Големият въпрос е защо го правите. Отговорът е ясен – за пари“, заяви Стойнев.
По думите му картината би била съвсем различна, ако тези пари са за миньорите, за комплекса „Марица изток“, за алтернативна заетост „Но те не са затова“, каза народният представител от БСП и посочи фактите: „В първия вариант на Териториалния план за справедлив преход за Стара Загора се появиха конкретни фирми, но никой не знае откъде. Неслучайно и председателят на АИКБ Васил Велев заяви, че иска Асоциацията също да даде своите предложения. Следователно някой е посочил тези фирми – т.е. парите, които трябва да се вземат от Европа са именно за тези фирми“, каза Стойнев.

 
Социалистът припомни, че тогава Парламентът се е събудил и е била създадена Комисия, която да контролира европейските средства и се обърна към ГЕРБ и ДПС: „Какво стана с тази комисия, нали щеше да контролира европейските средства? Защото, пак изведнъж онзи ден виждаме пореден скандал – 266 млн лв за ВЕИ проекти и за батерии. И там така са направени тръжните процедури, че могат да участват единствено и само 10 фирми от страната, вместо за 1000 български предприемачи и фирми“.


Той съобщи, че БСП е получила информация за това как представител, съосновател на инвестиционен фонд е участвал в изработването на тръжните процедури за батериите. „Вие много добре знаете кой е и аз знам. Ако ви стиска излезте и кажете кой фонд е – ние знаем, че е същият, който беше 2021 г.“, обърна се към представителите на „Продължаваме промяната“ Стойнев и добави: „Тази ваша политика за грабеж на пари е ясна. Вас не ви интересува, това, което се случва в държавата, не ви интересува бъдещето на „Марица-изток“, не ви интересува това, което ще стане в Перник, Кюстендил, Стара Загора. За вас е важно да се доберете до един огромен финансов ресурс. Човекът от инвестиционния фонд ви дава добър акъл, но в наше лице ще срещнете твърд отпор - тези пари ние няма да ви позволим да ги заграбите“, заяви Драгомир Стойнев.

В заключение той се обърна към представителите на правителството: „Нали знаете, че на 15 октомври трябва да е предоговорен ПВУ в Европейската комисия. 15 октомври е понеделник – вие трябва да дойдете с договорен план. Силно се съмнявам, че ще го направите“.

В отговор на реплика на управляващите социалистът бе категоричен, че БСП никога не е подкрепяла този ПВУ: „Даже имахме много големи спорове, когато бяхме в управлението. Бяхме и твърдо против да се разбива БЕХ. Параметрите в този План са изцяло под диктовката на министъра на финансите Асен Василев“.

Бившият министър на енергетиката се обърна към управляващите с въпроса защо не кажат на хората какво ще последва от предложения от тях Закон за енергетиката: „С този закон позволихте от 2026 г. да има т.н умни електромери. Тези електромери позволяват дистанционно да се прекъсва ел. енергията на домакинствата. По този начин ще се накарат домакинствата да предплащат тази енергия“, каза Драгомир Стойнев и даде примери: „Според закон, въведен във Валония, което домакинство просрочи със 100 евро, веднага му се слага такъв умен електромер, а и препресрочи ли - токът му се изключва. В Обединеното кралство 4 милиона домакинства предплащат ел. енергията си. Ние това ли искаме за българския народ? Явно това е бил замисълът на управляващите. Да се приеме закон, който да позволи за богатите да има светлина и топлина, а за бедните мрак и студ“, заяви социалистът.