Гуцанов към правителството: На подпис ще вземете решение да закриете България и ще избягате

Вие сте заплаха за националната сигурност. Оставка!

„Не един или два вота на недоверие към различни кабинети са обсъждани и гласувани в Народното събрание, но подобен вот на недоверие към правителство, което застрашава националната сигурност на България, пропито от това да защитава чужди интереси, с пълна некомпетентност и изтъкано от алчност не е бил никога.” Това заяви народният представител от „БСП за България” Борислав Гуцанов по време на парламентарна дискусия по вота на недоверие.
 
„Тази некомпетентност и арогантност стигна дотам, че в четвъртък вечер кабинетът на подпис взе решение за приемане на Пътна карта за климатична неутралност на Република България, а в петък Комисията по енергетика услужливо заседава късно вечерта, за да стане част от програмата на Народното събрание. Господа от Министерския съвет, начело с Денков, вие сте готови някоя вечер на подпис да закриете България и да се изнесете по най-бързия начин от страната”, категоричен бе той.
 
По неговите думи, управляващите имат дълга история на „предателство и слугинаж”, още от едноличното решение на Кирил Петков и Асен Василев за спиране на доставките на газ, довели до загуби от 1.4 милиарда само за година. „И след това да говорите за диверсификация, а да внасяте същата руска газ, само че от Гърция и на в пъти по-висока цена”, допълни социалистът.
 
„Кои бяха тези смели народни представители – ядрени физици, които се подписахте, в колаборация с правителството, за продажбата на реакторите на АЕЦ „Белене”, като по този начин загробихте изцяло проекта и подарихте оборудване за милиарди? И още един въпрос: Русия, Китай и Южна Корея, които са подали заявление, че имат интерес от тази централа, дали сега ще ни осъдят, както веднъж вече сме осъждани за 1.2 милиарда?”, попита риторично Гуцанов и предположи, че отговорът е утвърдителен след решението на правителството за прекратяване на проекта „Белене”.
 
Той репликира министъра на енергетиката по повод 7-и и 8-и блок на АЕЦ „Козлодуй” и технологията AP1000: „Запознат ли сте, че тази технология не работи никъде по света? Може би не сте запознат, но усърдно защитавате тази американска технология, която ще струва 30 млрд. долара, при положение че завършването на Белене струва 10 млрд.”
 
Социалистът попита и какво е постигнала сглобката с отнемането на концесията на „Росенец” и отмяната на дерогацията на руски петрол, освен да вдигнат цената на бензина. „Къде сте ГЕРБ, които говорихте, че ще намалите с един лев цената на бензина?”, припомни народният представител от БСП.
 
Гуцанов цитира данни, според които се очаква до 2050 г. електропотреблението на България да се увеличи от сегашните 40 млн. мегаватчаса до над 100 млн. мегаватчаса. „Откъде ще дойдат тези мощности, след всичките действия, които правите, господа управляващи? Оправдавате се, че няма да вземем пари от ПВУ. Как не ви е срам, при положение че тези пари са жълти стотинки на фона на това, което можем да спечелим от българската енергетика и ТЕЦ-овете?”, изтъкна Борислав Гуцанов и заключи: „След вас няма да остане камък върху камък. Надявам се да се намерят достатъчно смели народни представители, които да подкрепят вота на недоверие. А ако това не се случи, хората от улицата ще ви изгонят. Оставка!”