Проф. Румен Гечев: Съсипването на българската енергетика започна от ГЕРБ и сега се довършва от техните поддръжници ПП-ДБ

Окт 12, 2023 Новини БСП в медиите 0 540

12.10.2023 г.

„Днес всички българи ще разберат как управляващата тройна коалиция, начело с ГЕРБ, съсипват българската енергетика и българската икономика.” Това заяви народният представител от „БСП за България” проф. Румен Гечев в ефира на bTV преди дискусията по вота на недоверие за сектор „Енергетика”, на който БСП е съвносител. 

 И обясни как: „Още преди 12 години ГЕРБ започнаха този процес със съсипването на ядрената енергетика, прехвърлянето на Южен поток на Турция и превръщането му в Турски поток и съсипването на Бургас-Александруполис . Те поставиха българската енергетика на колене и сега вървим към нейната предизвестена смърт.” 

 Проф. Гечев обясни, че производството на електроенергия от ядрена енергетика е спаднало с 30%, а след 5 години изтичат лицензите на реакторите в Козлодуй и е съмнително дали Русия ще ги поднови.

 „В следващите години ще бъдат сринати 70-80% от енергийните мощности на България със затварянето на ТЕЦ-овете. Този процес започна от Бойко Борисов и ГЕРБ, а сега се продължава от техните поддръжници в лицето на ПП-ДБ”, каза още социалистът.