Декларация на ПГКБ, прочетена от Румен Петков

Сеп 14, 2011 Новини БСП 0 1128

  ДЕКЛАРАЦИЯ     На Парламентарната група на Коалиция за България Прочетена от народния представител Румен Петков   Вече няколко дни сме свидетели на неспособността на българските власти да се справят с възникналата криза по извозването на руски, финландски и други туристи обратно в родината им след почивката им на българското Черноморие

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

 

 

На Парламентарната група на Коалиция за България

Прочетена от народния представител Румен Петков

 

Вече няколко дни сме свидетели на неспособността на българските власти да се справят с възникналата криза по извозването на руски, финландски и други туристи обратно в родината им след почивката им на българското Черноморие. В резултат на неплащането на туроператорската фирма "Алматур" към превозваческата фирма "България Ер" чужди туристи са заложници на наша туристическа фирма и в нашата държава.

 Малко предистория. Директива 90/314 на ЕС урежда въпроса с възникналата ситуация. Фактът, че Директивата е приета през '90-та година би трябвало да ни накара да се замислим много сериозно за нормативната ни уредба като цяло и за адекватността на действията на българските власти днес. Нашият Закон за туризма е от 2002г., като промяната на чл. 42   от 2004 г. урежда отговорността на туроператора за причинени вреди вследствие на неразплащане със своите контрагенти, включително и при неплатежоспособност и несъстоятелност чрез застраховка.

Факт е, че правителството на България въз основа на чл. 7  на Директива 90/314 е било длъжно да осигури достатъчна гаранция от туроператорската фирма, за да може да реши въпроса. Къде е достатъчната гаранция, коя е фирмата - организатор на пътуването? И как е  възможно, след като е ясно, че тя е българска, правителството да стои безучастно и безхаберно?!

Факт е, че директивата не се изпълнява. Не се изпълнява и Законът за туризма.

Не беше ли ясно, че този проблем ще се задълбочава - още преди една година, когато със средства на българското посолство в Анкара бяха върнати български туристи от Анталия, ситуацията преди шест месеца, когато се наложи правителственият самолет да извозва наши  туристи от Египет. Въпреки това Министерството на икономиката, енергетиката и туризма не е осигурило достатъчни гаранции като изискване към фирмите, за да се избегнат бъдещите проблеми. И това безхаберие на властите го плащаме всички ние.

Същевременно не е спазен Регламент 261/2004 на ЕС, който урежда случаите, когато превозвачът отказва да качи пътници на борда. За основание е използван аргументът, че регламентът не е бил имплементиран от министерството на транспорта в българската нормативна база и затова не е изпълнено от Гражданската въздухоплавателна агенция.  Въпреки че има Решение на Министерския съвет още от 2007 г.  - № 16/15.01.2007 г. за определяне на органите, които отговарят за защита на икономическите интереси на потребителите.

Текстовете на цитираните регламенти на ЕС и непознаването им, демонстрирано от зам.-министър Иво Маринов, показва пълната несъстоятелност и професионална некомпетентност на официалните лица от българското правителство.

Необходими са отговори на въпросите дали групата "Алматур" се е разплатила с хотелиери, ресторантьори и превозвачи.  Ако не - в какви обеми и как това ще повлияе върху сектора и отделните икономически субекти. Кога и за чия сметка туристите ще бъдат извозени?  Кога ще се сложи край на това безобразие и какви действия ще предприеме правителството да спре уронването престижа на България като туристическа дестинация?

Питаме още - допустимо ли е извършеното от правителството назначение за изпълнителен директор на "Слънчев бряг" АД на представител на същата, огласена от представители на правителството група "Алматур" и не е ли това допълнителен лост за влияние върху хотелските комплекси или върху транспортьора? Това скандално назначение от какво е продиктувано - от корупционни мотиви или от нещо друго, при очевидния крещящ конфликт на интереси?

Поставените въпроси изискват бързи и адекватни отговори.

Кой ще поеме моралните и материални обезщетявания на  потребителите на туристически услуги, които неминуемо ще бъдат предявени към нашата страна от над 1000 чуждестранни туристи? Нанесените щети на държавата ни и на туризма ни са неоценими към този момент. Туристическата дестинация България е провалена в очите на хиляди чужденци.

В основата на тази криза е безхаберието на нашите власти. Очевидно са необходими и персонални, и структурни промени. Този провал за ключов за икономиката ни сектор е много ярко доказателство за отношението на правителството ни към нашата икономика и бизнеса въобще. Некомпетентността е една от емблемите на това управление и след тежкия провал в строителния бранш сме свидетели на катастрофа и в този динамично развиващ се до преди две години сектор - туризма. За тези две години бяхме свидетели на изключителна дискредитация на българския туризъм - натравяне на деца, цели чуждестранни групи; нерегламентирано използване на плувни басейни, довели до смъртен случай; развихрен алкохолен туризъм; предлагане на храна с изтекъл срок на годност; заведения без касови апарати и работници без трудови договори.

Конкретната отговорност за всички тези събития е на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Неговото присъствие в правителството дискредитира по същество българската държава в целия сектор икономика. И колкото по-бързо бъде отстранен, толкова по-добре за България. А това по същество важи и за цялото правителство.