Министър Трайков да понесе отговорността за провала на туристическия сезон в България

Сеп 14, 2011 Новини БСП 0 1463

  БСП настоява в парламента да бъде изслушан министър Трайчо Трайков заради скандалния край на туристическия сезон в България, обяви народният представител от ПГКБ Румен Петков

 

БСП настоява в парламента да бъде изслушан министър Трайчо Трайков заради скандалния край на туристическия сезон в България, обяви народният представител от ПГКБ Румен Петков. „Това безумие ще го плащаме всички български граждани", възмути се депутатът. Петков предупреди, че вътрешната неразплатеност в туристическия сектор може да доведе до неговия колапс не само през летния, но и през зимния сезон. Според депутата общата задлъжнялост в рамките на сектора туризъм възлиза на около 15 млн.лв. По думите му  е нужно да се направи цялостен преглед на нормативната уредба и в каква степен е адаптирана към европейските изисквания.

Петър Димитров напомни за личния „принос" на министър Трайков за случващото се в българската икономика - срива на нейната конкурентоспособност, провала на енергийните проекти, а сега и случващото се в туризма. „Цялата отговорност се носи и трябва да бъде поета от министър Трайчо Трайков. Добрият вариант за него и за България е да си подаде оставката", категоричен беше депутатът от левицата. Димитров напомни, че именно Трайков е назначил Мария Михалева, регионалния мениджър на Алматур за директор на държавната „Слънчев бряг". Това по думите на депутата е явен конфликт на интереси. Според Димитров оставка трябва да подаде и зам.-министър Иво Маринов.

Депутатът Пенко Атанасов съобщи, че ПГКБ готви въпроси до министрите Трайчо Трайков, Цветан Цветанов и Ивайло Московски за размера на щетите около кризата и напрежението по границите. 

Тримата депутати от левицата проведоха среща с директора на Института за анализи и оценка в туризма Румен Драганов.