Стойнев към управляващите: Правите закон, за да приберете милионите - не мислите за хората, които ще плащат скъп ток

Нищо не налага да въвеждате спешно отмяна на обществения доставчик – защо предлагате вредно за българския енергиен пазар решение, реагира социалистът

„Нищо не налага приемането на законопроект, с който да бъде премахнат обществения доставчик на електроенергия и се либерализира пазара. Такова изискване в европейската директива няма, а и нищо не налага спешното му приемане“. Това заяви от парламентарната трибуна днес народният представител от ПГ на „БСП за България“ и бивш енергиен министър Драгомир Стойнев.

Той се обърна към министъра на енергетиката Румен Радев с думите: „Това е сериозна, тежка реформа и вие би трябвало да кажете кои са плюсовете и кои минусите, да ни убедите, че плюсовете от либерализирания пазар са повече и че домакинствата ще живеят по-добре, че цената на електроенергията ще бъде по-ниска“.

„Ние от БСП обаче казваме, че реформата не е добра, законопроектът не е догледан и няма точни разчети какво ще се случи на българския енергиен пазар. Няма да подкрепим предложената от вас реформа, защото считаме, че тя е вредна – както за бизнеса, така и за домакинствата и няма да доведе до нищо добро. По-добре да има забавяне, отколкото да има хаос, напрежение, страх у хората“, заяви Драгомир Стойнев и добави: „Но, като че ли едни 750 млн. евро за вас са по-важни отколкото това, което ще се случи на българския енергиен пазар. Ако греша – оборете ме. Излиза, че този законопроект го правим за едни 750 млн. евро. Виждам готовността на всички ви, че след 2-3 месеца отново ще има промени в този законопроект. Така работите, че последователно налагате стила на работа „промяна на промяната“, обърна се към управляващото мнозинство и вносителите социалистът.

Според Стойнев отпадането на обществения доставчик е грешка и няма да доведе до така желаната реална конкуренция. „Прогнозирам, че за 2 години единствените снабдители на домакинствата ще бъдат електроснабдителните дружества – за каква конкуренция тогава говорим? За домакинствата – неминуемо ще има едно по-висока цена на електроенергията. И не разбирам защо бягаме от тези проблеми, вместо да се захванем да ги решаваме“, реагира бившият енергиен министър.

„С този законопроект ни казвате: 2026 г. е далече – да става каквото ще. Ние трябва да приемем този закон защото Асен Василев трябва да си върже бюджета. Това е скандално“, заяви Стойнев.

Той подчерта факта, че предложените промени дори отнемат функции на енергийния министър, визирайки издаването на разрешения за изграждане на хидроенергийни обекти. „Това означава ли че тези обекти оттук нататък ще ги правим единствено с частни инвестиции? Означава ли, че отпадат големите проекти по р. Дунав или няма да правим язовир на р. Тунджа? Вие ще стоите отстрани и ще наблюдавате – вместо активността по политиките в сектора на енергетиката да идва от вас“, заяви Стойнев.

Драгомир Стойнев беше категоричен, че страховете са много повече от необходимостта да се приеме подобен закон. „Вместо реална конкуренция, може и да има картелно споразумение между трите електроразпределителни дружества, които ще работят поне до 2026 г. със сигурност, защото не смятам, че дотогава ще се появят нови“, подчерта социалистът. Стойнев призова енергийния министър: „Изтеглете законопроекта, защото всичко което предлагате е вредно, няма да доведе до по-добро – за да бъдат хората и бизнесът спокойни. И защитавайте българската национална политика в сферата на енергетиката, не я продавайте!“