БСП: Внесохме подписите си срещу управлението, което загроби българското земеделие, погреба българската отбрана, а сега и енергетиката

05.10.2023

„Днес е началото на края на едно вредно за България управление. Управление, което загроби българското земеделие, погреба българската отбрана, а сега погребва и българската енергетика, управление, което подари ядрените реактори на Белене и така сложи край на възможността България да има ядрена енергетика“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски, след като социалистите внесоха заедно с „Възраждане“, ИТН и независимия Радостин Василев подписите си за вот на недоверие към правителството.

По думите им вотът на недоверие е заради провал в сектор „Енергетика“. „Колкото по-скоро председателят на НС Росен Желязков свика извънредно заседание – толкова по-бързо ще си отиде това правителство. Конституцията им е дала още 3 дни живот, тъй като по-рано няма как да бъде свикано извънредно заседание за вота. Надявам се в четвъртък всички заедно, вкупом с премиера Денков да напуснат управлението и България да има едно правителство, което да защитава националния интерес и интересите на българските граждани“, заяви Георги Свиленски.

Минути по-късно стана ясно, че председателят на НС ще свика извънредно заседание и дебатите по вота ще бъдат в четвъртък.

По думите на Свиленски управляващите са катастрофирали във всеки един сектор. „Поводи за вотове на недоверие има 26. Но, аз се надявам още първият да успее. Част от народните представители, които се заричаха, че никога няма да се събират и да управляват заедно - да изпълнят обещанията към собствените си избиратели и да подкрепят вота. Това е единствената им индулгенцция, която ще им позволи да излязат с чиста съвест от това Народно събрание“, заяви социалистът.