Драгомир Стойнев: Постигнатото споразумение не запазва работните места на миньорите

Г-н премиер, кога сте искрен – когато казвате на протестиращите, че няма да затваряте централите или когато приемате решения на МС за точно обратното?

„От „БСП за България” няма да подкрепим решението за одобряване на споразумението между правителството и синдикатите в сектор „Енергетика”, защото има прекалено много неясноти и повече въпроси, отколкото отговори на протестиращите миньори. То е меко казано скандално.” Това заяви народният представител от „БСП за България” Драгомир Стойнев от парламентарната трибуна.

„Господин премиер, Вие кога сте искрен и кога – не? Питам, защото на 13 септември Министерски съвет е взел решение, според което през 2026 г. въглищните централи ще имат само 2900 мегавата мощности, през 2030 г. – 1600, а през 2040 г. ще имаме 0% въглищни мощности. За какви споразумения говорим, когато това трябва да се приеме, ако искаме пари по Плана за възстановяване и устойчивост? Г-н премиер, бяхте ли искрен с миньорите и казахте ли им цялата истина за това, което вече сте приели? Всички тези приказки, че до 2038 г. всички централи ще работят  и няма да има затваряне на мощности се оказаха една огромна лъжа”, обърна се той към министър-председателя Денков.

Той попита още дали някой е обяснил на протестиращите, че продължаването на процедурата за въвеждане на капацитет ще отнеме години и едва ли правителството ще може да се справи. „Ако имаме такъв механизъм, това означава, че някои мощности ще могат да работят само, когато има пиково потребление и при нужда. През останалото време те трябва да са затворени. Дали това е обяснено на хората и кои мощности ще бъдат затворени?”, уточни социалистът.

По думите на Стойнев, скандално и обидно е, че Народното събрание за трети път трябва да „напомня” на правителството да изпълни ангажимента си да предоговори Плана, при положение че досега два пъти не е изпълнило решението на българския парламент.

По точката от споразумението, според която трябва да се проучат възможности за усвояване, улавяне, преработка и съхранение на въглеродни емисии от ТЕЦ „Марица–изток 2”, народният представител от БСП се обърна към министъра на енергетиката Радев: „Г-н министър, тези инвеститори вече се срещаха с Вас и чакат разрешение за пилотен проект. И понеже Вие не им обръщате внимание, те дойдоха да търсят подкрепа от българския парламент. В крайна сметка, Вие сте правителство и управлявате – досега трябваше да има ясен пилотен проект за улавяне на въглеродните емисии. Уви, това не се случи.”

Стойнев обърна внимание, че е записано и че преговорите по проекта на споразумението, което парламентът предстои да гласува,  ще продължат.

„Това означава ли, че ще има анекс към това, което се приема в момента? Това е смешно и поредното унижение на Народното събрание. Или ще имаме ясен и категоричен документ с поети ангажименти, с които всички да се съобразяват, или това просто е един лист хартия, поредна лъжа към българските граждани и никой няма да поеме отговорност за нея”, категоричен бе той.

И подчерта: „Това, което е постигнато до момента няма абсолютно никаква категоричност за запазване работата на българските миньори и е само за намаляване на напрежението.”

„Време е да има последователност и дългосрочна визия. Ако не можете да я направите, по-добре подайте оставка, за да не съсипите и този сектор, който е гордост за българската икономика”, заключи Драгомир Стойнев.