Нинова: БСП иска извънредно заседание на НС за кризата в енергетиката

Окт 02, 2023 Новини БСП 0 490

Борисов да не се прави на умряла лисица, а да покаже с гласовете на ГЕРБ пред българските граждани, че наистина са загрижени за енергетиката и запазване на работните места, посочи лидерът на социалистите

„Ситуацията с протестите на енергетиците се влошава, затяга се допълнително напрежението, заради което ние, от БСП предприемаме конкретни стъпки в опит да бъде решена тази криза, и най-вече – да бъде запазена енергетиката, енергийната сигурност на страната и работните места на над 20 хил. души”. Това заяви на извънреден брифинг в централата на БСП лидерът на социалистическата партия Корнелия Нинова.

„Днес г-н Борисов отново в типичен стил, стоейки встрани, правейки се леко на умряла лисица, дава съвети, критикува ПП/ДБ. Но нека не забравяме, че проблемът започна от неговото управление и че в момента ГЕРБ държат ключа за решаването на тази криза. Така, че да не се прави, че няма нищо общо с това и да прехвърля цялата отговорност на Денков и кабинета. Защото с гласовете на ГЕРБ минават всички решения, предложени от ПП/ДБ в Парламента, гласовете на ГЕРБ държат това правителство”, посочи Корнелия Нинова.

От „БСП за България” внасят днес писмо до Росен Желязков да свика във вторник или в сряда извънредно заседание на Народното събрание, стана ясно от изявлението на социалистите. 

„Ако ГЕРБ и Борисов са с чисти намерения да решат кризата и да спасят българската енергетика – да подкрепят с гласовете си нашето предложение от петък”, подчерта лидерът на БСП и припомни предложението: „Народното събрание възлага на Министерски съвет да отмени решението си за изпращането на Плана за възстановяване и устойчивост, да поиска едномесечна отсрочка от ЕК - това е възможно, да не лъжат хората, че няма да дойдат парите, ако искаме отсрочка”. 

 

По думите й през  този един месец може да се разговаря със синдикати, с работници, с парламентарно представените партии, за да се намери най-доброто решение. „Всичко това зависи от гласовете на ГЕРБ. Росен Желязков е от ГЕРБ. Ако наистина са добронамерени – Росен Желязков да свика Парламента и да вземем това решение с гласовете на ГЕРБ”, категорична бе Нинова.

Според нея в момента отново правят същото, както и досега – някъде по кабинети, по манастирски килии договарят на тъмно коя фирма колко повече от парите от Плана да вземе. „Но в никакъв случай не договарят изход от кризата. Само хвърля Борисов съчки в огъня и не го интересува решението за България, за българската енергетика и националната сигурност на страната”, подчерта лидерът на БСП и заяви: 

„Изходът е институционален, незадкулисен, прозрачен и пред всички български граждани – свикване на Народното събрание, където да се обсъди предложението на „БСП за България”, което и съвпада с исканията на протестиращите. Да се види кой кой е чрез гласуване.  Ако ГЕРБ подкрепят – значи наистина са загрижени. Ако не подкрепят – то лъсва цялата истина: че и причината за протестите е у тях, и не искат да намерят решението”.