БСП издига Стефан Данаилов за кандидат за вицепрезидент на Република България

Сеп 12, 2011 Новини БСП 0 1246

Стефан Данаилов е най- обичаният човек в БСП

Стефан Данаилов е най- обичаният човек в БСП. Той е символ на партията и на готовността й да се променя, запазвайки идеалите си. С тези думи председателят на НС на БСП Сергей Станишев представи кандидатурата на Стефан Данаилов за вицепрезидент на Република България. Развълнуван, лидерът на БСП прочете пред Националния съвет на партията писмото, с което той изразява желание да влезе в предстоящата изборна битка.

Сергей Станишев изтъкна, че Стефан Данаилов никога не е отстъпвал от вярата си в социалистическия идеал, винаги е бил открит към хората и е търсил решения на техните проблеми и надежди. Той никога не е гледал на другите като на врагове и е прощавал на тези, които го предават.  

Сергей Станишев беше категоричен, че БСП дава на гражданите най- доброто, което може да излъчи - Ивайло Калфин - кандидат за президент, който има амбицията, знанията и визията да промени страната към по- добро и Стефан Данаилов - кандидат за вицепрезидент, който ще бъде яростен защитник на българската култура и духовност и ще се противопостави на шестващата простащина.

Лидерът на социалистите изрази своята убеденост, че единствено БСП може да сложи спирачка на арогантното поведение и авторитарния режим, който налага ГЕРБ и да даде перспектива на българите. „Всички виждаме какво се случва в страната и чувстваме, че нещата не са както трябва", заяви Станишев. По думите му сред хората в страната се усеща отчаяние и безперспективност. Все повече граждани се разочароват, защото става видима пропастта между думите на ГЕРБ и делата им, между пропагандата на управляващите и реалния живот. „Хората живеят все по- трудно и по- бедно и не виждат протегната ръката на държавата", добави лидерът на БСП. Той за пореден път изрази убеждението си, че предстоящите избори са от изключително значение за бъдещето на България. Станишев беше категоричен, че Ивайло Калфин е най- силният кандидат за президент, държавник с визия за развитието на страната.

„Стефан Данаилов е политик, държавник, патриот, родолюбец, честен и принципен човек", заяви  кандидатът на БСП за президент Ивайло Калфин. „Радвам се, че с него ще поведем битката за това България да върви по- добре", добави Калфин. Той изрази увереността си, че двамата ще могат да покажат, че страната ни може да бъде по- социална, по- справедлива и по- успешна.

На днешното си заседание Националният съвет на БСП прие и предизборна платформа на кандидатите на партията за президент и вицепрезидент на Република България.

 

 

 

Писмо на Стефан Данаилов до председателя на НС на БСП Сергей Станишев:

 

 

 

Драги Сергей,                                                       ,

 

Познаваш ме добре и знаеш, че съм човек, който винаги е имал лична позиция и съм я заявявал открито. Никога не съм се крил, не съм се съобразявал с конюнктурата, не съм предавал. Целият ми живот мина пред очите на всички.

 

Предстоящите избори са от огромно значение и за нашата партия, за бъдещето на социалистическата идея. При издигането на кандидатури за президент много наши организации издигнаха и моето име.

 

Винаги съм смятал, че нашата партия нито е „стадо", което да върви след „личност-месия", само заради обаянието и чара й, нито се нуждае от „жертвен агнец". Не съм нито едното, нито другото. Когато преди заседанието на конгреса не отговорих положително предложението, не беше нито необмислено, нито безотговорно. Тази моя позиция беше резултат на дълбоко премислени мотиви и оценки. Повярвай ми - не ставаше дума за бягство от отговорност или за страх от битката! Винаги съм бил честен към теб и към моята партия.

 

Убеден съм, че постовете не са бутафорни и очакваш от мен енергията, която много пъти съм полагал за общи каузи. Смятах, че мога да бъда далеч по-полезен като активен съратник на ярки представители на по-младото поколение, с които е богата БСП и които трябва да бъдат подкрепени мощно и убедително от всички нас.

 

Преди години прочетох една стара източна притча, в която ученикът пита учителя си, какво би казал, ако научи, че ученикът му е паднал. Стани! - отговорил му той. А ако пак падна? - Отново стани! - казал наставникът. И колко може да продължава това - да падам и да ставам? - попитал ученикът. „Падай и ставай, докато си жив! Тези, които след като паднат, не намерят сили да се изправят - са мъртви!"

 

Уверявам те, че заветът на поколенията от моя род нито за миг не ме оставя безразличен към съдбата на моята партия и затова активно се включих в кампанията „Ивайло Калфин - президент". Високо ценя и вярвам в неговите лични и държавнически качества. Благодаря на тези ярки български личности, които отговориха на поканата ми да работим заедно в обществения клуб в негова подкрепа. При срещите ми с тях усетих, че освен признанието си, ми споделят и аргументи за ползата от съчетаването на младежката ерудиция и европейското мислене с опита на преживелия падения и силата на нови изправяния зрял политик. Зная, че днес нашата партия особено се нуждае от силата и убедеността на всеки един от нас.

 

На 4 септември, и аз, като мнозина българи, с любопитство наблюдавах пресконференцията на една партия, която номинира своите кандидати за президентската институция. Бях дълбоко огорчен, от демонстрираното отношение към хора, които би имат претенцията да станат водачи на нацията! Та как ще можеш да чертаеш нови хоризонти за по-достоен живот на всички българи, ако от първия ден имаш „началник", който вече ти нарежда, какво можеш, и какво не можеш да правиш! И едва ли не им заявяват, че временно ще заемеш полагащо се другиму кресло и дори да си успешен президент, следващият ще е някой друг. Върхът на изумлението ми бе арогантната самоувереност, че едва ли не резултатите от изборите са вече предрешени! И си зададох въпроса, как е възможно това в едно демократично общество?

 

Точно това самоуверено поведение, че българите няма какво да избират, ме амбицира! Зная, какво мога да загубя в личен план, ако участвам пряко в тези избори. Но доверието, надеждата, думите на много наши членове и симпатизанти, с които говорих през последните месеци, ме задължават! Не веднъж, нашата партия се е изправяла пред цели, които са изглеждали невъзможни! И сме успявали да ги постигнем! С вяра и всеотдайност!

 

Всеки ден се сблъсквам и виждам хора отчаяни, обезверени, борещи се за оцеляване, които не получават протегната ръка от държавата. Постоянно сме свидетели на конфронтация, полицейщина, натиск срещу всеки, който има различно мнение. Хора, такава ли трябва да бъде България на ХХI век. Това ли е България - достоен член на Европейския съюз!? Не приемам тази реалност!

 

 

Готов съм да опитам да извикам на живот онова, което прави българите горди и отговорни към съдбата си. Нямаме гаранции, че ще успеем, но знам, че не мога да гледам отстрани! Няма да съм аз! Човек трябва да следва своята съдба. Моята е неразривно свързана с тази на Българската социалистическа партия! В ада на политическото противоборство всеки влиза със своя огън. Ние обаче трябва да излезем от там като единна партия със своя искра и вяра, които да предадем на хората.

 

Сергей,

 

С това писмо ти предлагам да разгледаш и моята кандидатура за вице-президент на Република България. Ако сметнеш, че моята личност е подходяща в тази битка, ще участвам с цялата си вяра в България, с цялото си желание да дам надежда на хората. Очаквам и всеки един от нас, членовете на БСП, да даде всичко от себе си за отбора в името на общата победа!

 

09 септември 2011 г.

 

С другарски поздрав,

 

Стефан Данаилов