Нинова към депутатите: Да задължим правителството да поиска отсрочка по Плана, за да спасим хиляди работни места

Вместо преговори, справедливо протестиращите за хляба си получават жандармерия и сълзотворен газ

Декларация от името на парламентарната група на „БСП за България”

Докато тук сутринта управляващите се карахте кой повече пари да открадне от Плана, напрежението по пътищата на България расте. Знаете, че има блокирани магистрали. Кметът на Стара Загора току що обяви притесненията, че огромно количество жандармерия се струпва в Старозагорския регион. Има информация, макар и все още непотвърдена, че срещу протестиращите на магистрала „Струма” е използван сълзотворен газ от страна на полицията.

Напрежението расте и в същото време премиерът Денков обявява категорично: „Планът ще бъде изпратен така, както е.” Въпреки лъжата вчера, че ще преговаря със синдикатите докрай, никой не преговаря със стачкуващите миньори, които са абсолютно прави и в справедлив протест защитават работните места, семействата и децата си. Вместо преговори, жандармерия и сълзотворен газ.

В същото време, Борисов обяви, че с Денков са се „разбрали” как точно да се промени Плана. Някой от вас има ли информация какво точно са се разбрали и в крайна сметка, до довечера в 5 часа, премиерът какъв План ще изпрати в Брюксел? Това е бъдещето на България за десетилетия напред. И това изобщо не ви интересува. И в същото време, срещу справедливо протестиращи хора за хляба си е изправена силата на МВР да ги сплашва и да ги заплашва с глоби от по 7000 лв. Никого ли не трогва това в залата?

Ние, от „БСП за България”, заедно с колегите от „Има такъв народ” и от „Възраждане”, току що внесохме проект за решение на Народното събрание, който да гласи следното: „Да задължим Министерски съвет в срок до 15 октомври да приключи преговорите с Европейската комисия в изпълнение на Решението на това Народно събрание за промяна в Плана”. Вие, ние им възложихме да променят Плана за възстановяване и устойчивост в преговори с Европейската комисия. Не е изпълнено. Ние предлагаме до 15 октомври да го изпълни, защото все още сме парламентарна република.

Втора точка: „В срок до 15 октомври да изготви и представи в Народното събрание доклад за предприетите действия и постигнатите резултати в изпълнение на това Решение”. Какво е постигнал при преговорите, да ни информира.

Трето: „Незабавно да  поиска от Европейската комисия едномесечна отсрочка за представяне на Териториалните планове за справедлив преход.” И да не ни плаши, че ако до 5 часа не ги предаде, ще загубим парите по Плана. Не е вярно. Настояваме да иска отсрочка от един месец.

Следващо: „В срок до 20 октомври да подпише с национално представителните синдикати Национално споразумение за справедлив преход. В срок до 30 октомври да внесе Териториалните планове за справедлив преход в ЕК.”

Ние, от трите парламентарни групи, настояваме председателят на Народното събрание да припознае тази точка и да я внесе незабавно в зала да се гласува. Само за 24 часа вече ви загубихме броя на извънредните точки, които внесохте ад хок в зала. Какво ли не внесохте – и всичкото вредно за България. Хайде сега внесете една нова точка, която е за доброто на България и за тези стотици хиляди хора и семействата им. Искаме да се съберем и разумно да решим – можем ли днес с решение на Народното събрание да възложим на Министерски съвет да поиска един месец отсрочка, разумно да преговаря със синдикатите, да видим точно какви са противоречията по Плана за възстановяване и устойчивост и в края на октомври да се вземе най-доброто решение за България, за българската енергетика, която е елемент от националната сигурност и за работещите и техните семейства в сектор „Енергетика”.