Нинова остро: Това е погром - сглобката отлага закона за парите на хората заради ваканция

Социалистите настояват правителството да поиска месец отсрочка от ЕК за Плана за възстановяване и устойчивост – за да има наистина справедлив преход и грижа за работните места

„БСП е против удължаване срока за предоставяне на бюджета от министъра на финансите – в комисия нашите представители гласуваха против, ще внесем това и в зала. Може би, за първи път ще се случи такова нещо – с решение на Народното събрание да се промени Закона за публичните финанси, за да се отложи приемането на бюджета и всичко това заради излизането във ваканция“.

Това заяви пред медиите в кулоарите на Народното събрание лидерът на българските социалисти Корнелия Нинова. В подкрепа на думите си тя добави: „Отгоре на всичко лъжат – в мотивите пишат, че комисиите няма да работят, парламентът няма да работи, а всъщност комисиите могат да работят и да приемат бюджета“.

Нинова бе категорична, че подобно поведение е тотално безотговорно: „Уж бюджетът е най-важният закон, той е най-важният, но за тях е „уж,“, защото виждаме, че го тласкат назад. Една от причините за отлагането е, че управляващите отново имат противоречия помежду си“, посочи лидерът на БСП.

„Всеки ден управляващите ГЕРБ/СДС – ПП/ДБ, под зоркия поглед на ДПС дават аргументи, че стават все по-вредни за България. Разправиите им за разпределянето на порции, пари и влияние са погром върху държавата във всяка сфера, а сега, чрез бюджета – ще ударят целия ни живот. Абсурдна ситуация. Минават всякакви граници, демонстрират арогантност, наглост, газене на закони, на морал и всякакви принципи на съществуване на обществото ни“, категорична бе Нинова.

Лидерът на БСП припомни предупреждението, отправено от социалистите още преди време, че парите от ПВУ през октомври няма да влязат и това ще увеличи дефицита. „Парите от ПВУ няма да влязат, особено след като се видя, че се избиха кой обръч от фирми да ги прибере за себе си. Никой не мисли в този момент, чрез ПВУ да има справедлив преход и работни места“, заяви Корнелия Нинова и подчерта, че това е отварянето на такъв дефицит е провал във финансовата политика на управляващите.

БСП внася проект на решение на Народното събрание, заедно с ИТН и „Възраждане“, с което Парламентът да задължи правителството да поиска от Европейската комисия 1 месец отсрочка за представяне на плана, стана ясно още от изявлението на лидера на социалистите. „През този един месец сме разписали по дати, с график какво трябва да се направи за преговори със синдикати, за решения на Министерски съвет“, заяви Корнелия Нинова. По думите й, ако управляващите имат характер и воля, а не мислят само коя фирма колко фотоволтаици да изгради,  ще е възможно това да стане и през този един месец има смислен диалог.