Атанас Зафиров: Управляващите са заплаха за националната ни сигурност

Сеп 29, 2023 Новини БСП в медиите 0 252

Тези хора са готови да харижат всичко от и без това трудно функциониращата Българска армия, коментира социалистът

“Управляващите не само опропастяват държавата, но и предават националните ни интереси. По този начин се превръщат в основна заплаха за националната ни сигурност.” Това заяви заместник-председателят на БСП Атанас Зафиров в ефира на Bulgaria ON AIR.  
 
По неговите думи процентът на т.нар. “дефектни ракети”, които управляващите се готвили да изпратят за Украйна, е много по-голям от съобщените от началника на отбраната 3-5%. “Не стана ясно дали въобще има неизправни ракети или това беше един несполучлив опит да се даде цялото количество, така че зенитно-ракетните комплекси С-300 да станат ненужни и тях да изпратят на Украйна”, коментира Зафиров, който добави: “Ако от БСП не бяхме предизвикали закритото парламентарно заседание, на което да разберем точната бройка, те щяха да изпратят всичко.”
 
Социалистът бе категоричен, че това е политически ход, а не експертен. “Министър Тагарев отдавна не крие своите пристрастия за Украйна и със своите действия ощетява боеспособността на Българската армия. Затова поискахме неговата оставка”, посочи Атанас Зафиров. И подчерта, че за всичко, което до момента е дарила на Украйна, България не е получила и един лев компенсация.

“Цялата им работа е такава. Преди колко месеца гласуваха решението за БТР-ите, все още нито един БТР не е излязъл от България. Преди повече от година щяхме да ремонтираме украинска техника, все още и един ремонт не е извършен. Сега да видим с тези ракети какво ще се случи. Т.е. това е едно политическо говорене, което обаче създава напрежение в обществото и показва по един много ясен и разобличаващ начин характера на хората, които ни управляват и които са готови всичко да харижат от и без това трудно функциониращата Българска армия”, коментира народният представител от БСП.
 
По темата с увеличаването на многонационалната бойна група на НАТО в България и намерението за строеж на “малък град” края Ямбол за нея, Зафиров бе категоричен, че тези действия са абсолютно ненужни.
 
“Геополитическата обстановка не предполага увеличаване на присъствието на чуждестранни сухопътни войски в България. А дори батальонната група да се увеличи, тя може да бъде разположена в Ново село. Но правителството ще похарчи едни 100 млн. за строителни фирми, близки до властта, в един момент те ще станат 200-300 млн., както се случи с ремонта на летището на Граф Игнатиев, войната ще свърши и строежът ще стане излишен. Вместо тези средства да се дадат, за да се направи привлекателна службата в Българската армия с увеличаване на възнагражденията и социалните придобивки на българските войници, ще се строи нещо за чужди войници, което не ни трябва”, коментира Атанас Зафиров.