Сергей Станишев: Георги Кадиев може да разбие порочния модел на ГЕРБ в София с помощта на софиянци

Сеп 11, 2011 Новини БСП 0 1342

Управляващите да кажат имената на съветниците, опитвали се да изнудват Росен Плевнелиев     Важно е София да се върне на софиянци

Управляващите да кажат имената на съветниците, опитвали се да изнудват Росен Плевнелиев

 

 

Важно е София да се върне на софиянци. Голямата мисия на Георги Кадиев е да разбие порочния модел на управление на общината, с помощта на софиянци. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев при откриването на кампанията на кандидата на БСП за столичен кмет Георги Кадиев, чието мото е „Променяме София".

Станишев изтъкна, че Георги Кадиев познава проблемите на столицата, може да предложи дългосрочни решения и визия за развитието на града. Същевременно лидерът на БСП отбеляза, че сегашните управляващи са неспособни да решават проблемите на хората и затова залагат все повече на страха и силовите методи. „Не се съмнявам, че в кампанията това ще бъде техен основен инструмент", добави Станишев. Като пример за абсолютната безпомощност на ГЕРБ в София той посочи проблема със завода за боклук. Лидерът на БСП напомни, че и досега на мястото, където той трябваше да бъде построен, стои празна поляна, а ЕК е готова да финансира само допълнителните инсталации, но не и самия завод. Станишев изтъкна, че големите възможности, които има София, не се реализират. Причина за това според социалистите е моделът на управление, който вече 20 години десницата налага в столицата и част от който е Йорданка Фандъкова. Станишев напомни и обещанието на Бойко Борисов още от 2005г., че ще направи София като Виена и отбеляза, че и до днес гръмката фраза остава без съдържание.

„БСП е единствената алтернатива на ГЕРБ в София", заяви Георги Кадиев и призова Йорданка Фандъкова да се изправи срещу него на открит дебат. Кандидатът на БСП за кмет изтъкна, че за него най- важно е гражданите на София да се чувстват сигурни, спокойни и свободни. Кадиев напомни, че именно хората са работодателите на кмета и е важно техният глас да се чува повече. Именно в тази посока е инициативата на Кадиев за Обществен съвет към общината, чрез който да се реализира граждански контрол върху управляващите. Кандидатът на БСП излиза пред столичани с конкретни ангажименти, сред които: 30 000 нови работни места, 100 нови тролейбуси и трамваи, 12 000 нови места за детски ясли и градини, 4000 нови общински жилища за млади семейства, 750 млн. лв. усвоени средства по европроекти. Кадиев изтъкна, че амбицията на социалистите е да увеличат броя на съветниците си в следващия Общински съвет. Той отбеляза, че сред първите 18 в листата, 12 съветници са на възраст до 35 години, а 6 са настоящи съветници, като по този начин БСП съчетава опита и приемствеността с повече мотивация и енергия за работа.

„Промяната в България трябва да започне от промяна в София", заяви председателят на ГС на БСП-София Румен Овчаров. По думите му така и не се вижда обещаната генерална промяна в София. Нещо повече - според него лошите практики от столицата вече се пренасят и на национално ниво. Овчаров беше категоричен, че Фандъкова не се справя с кметския пост, липсва й характер и визия и други решават основните въпроси в общината.

Социалистите коментираха и случая, при който преди време е имало опит да бъде изнудван тогавашния бизнесмен и настоящ кандидат на ГЕРБ за президент Росен Плевнелиев. Според Георги Кадиев скандалът е показателен, че Плевнелиев е страхливец. „Не искал да влиза в компроматна война и затова никой не уведомил", възмути се Кадиев и попита: „Така ли ще спираме корупцията в България". „По наша информация един от тези трима общински съветници в момента е в групата общински съветници на ГЕРБ. Нека да излязат и да им кажат имената", призова Кадиев. Социалистите отбелязаха, че ако трябва ще  сезират прокуратурата за случая.