Сергей Станишев: Ивайло Калфин е доказал, че може да отстоява пред всеки българския интерес

Сеп 10, 2011 Новини БСП 0 1124

Гордея се лично с това, че кандидатът на БСП за президент се казва Ивайло Калфин

Гордея се лично с това, че кандидатът на БСП за президент се казва Ивайло Калфин. Защото той не само е единственият сред кандидатите завършен държавник, с визия за България, но и е доказал, че може да отстоява пред всеки българския интерес. Той има и огромен личен принос за развитието на българо-руските отношения. Това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев на Националния събор на приятелите на Русия.

Лидерът на БСП изтъкна, че социалистите не приемат политиката на българското правителство - на загуба на руските пазари, на срив на българското селско стопанство и индустрията ни. „Виждаме една власт, която не желае да усвои договореното по енергийните проекти с Русия. Всички плащаме цената за това", отбеляза Станишев. Той напомни, че предишното правителство се е постарало да направи всичко възможно, за да развива отношенията с Русия на нова основа - равноправна, уважителна, в търсене на взаимния интерес. „Задвижени бяха реални икономически проекти, в интерес на България, за да бъде страната ни по- силна икономически, по- заможна, по- успешна в съвременния свят", напомни лидерът на БСП.

Станишев  подчерта, че социалистите искат отношенията с Русия да се развиват нормално, динамично, защото това е в интерес на българския народ. Той напомни, че от предстоящите местни и президентски избори зависи дали ще продължи затъването в блатото, обедняването на българите или страната ни ще се промени към по-добро.   

Кандидатът на БСП за президент Ивайло Калфин обеща пред хилядите хора, събрали се на язовир Копринка, че ще работи „въпреки всички, които искат друго" за развитието на българо-руските отношения. „Тези отношения ни правят по-силни, те са в интерес на бъдещето на България и аз ще работя за тях заедно с всички вас. Ако има някой, който се чуди къде са корените на българо-руската дружба, да дойде днес тук. Тези отношения ги държи народната любов, а не кабинетните срещи", подчерта Ивайло Калфин.

Евродепутатът напомни нещата, които свързват двете страни - славянството, азбуката, духовността, православието, свободата на България. „Но днес тези връзки са не по-малко важни, аз като министър работих за тях - за да може да има повече родни стоки на руския пазар, да има повече култура, общуване между хората", каза Калфин.