БСП: Тагарев посегна и на последното ни ракетно въоръжение и го дарява на Украйна

Настояваме за незабавната му оставка - военният министър посяга на националната ни сигурност, зад гърба на народа и за сметка на Българската армия, заяви Атанас Зафиров

„БСП предупредихме – министър Тагарев ще посегне и на последното ни ракетно въоръжение. Преди седмица той отговори уклончиво на  моя въпрос ще бъдат ли предоставени зенитно-ракетни комплекси С-300 на Украйна. Днес, това се случва, като този път отговорността се прехвърля на Народното събрание, с вносители представителите на управляващите партии.“

Това заяви пред медиите в кулоарите на Народното събрание днес зам.-председателят на БСП и член на парламентарната комисия по отбрана Атанас Зафиров .  

Той цитира проект за решение за извънредно заседание на Комисията по отбрана, което предстои да се проведе днес. „България да предостави на Украйна неизправни зенитно-управляеми ракети. Колко са? Къде са? Какво точно не е изправно? Защо не могат да се монтират – нито дума?“

По думите му логичният въпрос е дали следващата стъпка ще бъде да дарят и самите зенитно-ракетни комплекси. „Правителството и военният министър продължават да следват политика в ущърб на българския национален интерес и Българската армия. Различното е, че това се вкарва като решение на Народното събрание“, посочи Зафиров.

„Дори не са се постарали да напишат мотивите както трябва. В проекта за решение се цитира чл. 16, т. 9 от Закона за отбраната, който всъщност казва, че Народното събрание упражнява контрол върху органите на изпълнителната власт. Никъде не казва, че Народното събрание може да дарява по този начин боеприпаси и въоръжение“, цитира социалистът и попита: „ Наясно ли е премиерът какво се случва, наясно ли е правителството какво се случва? Кой носи политическата отговорност и кога най-после министър Тагарев ще си подаде оставката заради политиката, която провежда и антибългарските си действия? Нещо повече – в проекта за решение е записано, че това се прави с цел подобряване отбранителните способности на  Р. България. Е, как подобряваме отбранителните способности като си даряваме последното останало ракетно въоръжение, което охранява небето над София и АЕЦ Козлодуй“, реагира Зафиров.

Той бе категоричен: „БСП настоява за незабавната оставка на министър Тагарев. Той, целенасочено води политика против българските национални интереси и в ущърб боеспособността на Българската армия. Недопустими действия, зад гърба на българския народ, за което ще се понесе тежка политическа отговорност.

В коментара си пред медиите Атанас Зафиров добави още, че България се превръща в държава, в която не е ясно кой взима решенията, нито кой носи политическата отговорност, нито къде се взимат тези решения.