С поредица от мероприятия социалистите в Пловдив отбелязаха 100 години от Септемврийското въстание

24.09.2023 г.

​С поредица от мероприятия Градски съвет на БСП-Пловдив, членове и симпатизанти отбелязаха 100 години от Септемврийското въстание. Първото от тях се проведе в парк „Акациева горичка“ в район „Западен“. Водачът на листата за общински съветници на БСП инж. Калин Милчев разказа за събитията, случили се на това място, и почете паметта на 11-те революционери, убити жестоко и изхвърлени в река Марица. „Всички ние трябва да помним тези хора и техните идеали и никога да не забравяме подвига им, защото това са хората, които първи в света застанаха срещу кафявата чума фашизъм, която след години беше главен инициатор на най-кръвопролитната война“, подчерта той. Водещ на събитието беше кандидатът за кмет на район „Западен“ адвокат Наум Китанов.

​По-късно в местността „Кемера“ край Пловдив пловдивските социалисти почетоха паметта на загиналите „септемврийци“. Трагичните събития, случили се там, припомни председателят на РС на БСП-Тракия ген. Йохан Петков. Той описа жестокостите, извършвани от полицията под диктовката на фашисткото правителство на проф. Ал. Цанков, което убива над 500 интелектуалци - период от историята ни, който остава в страниците ú като „Белият терор“.  Кандидатът на БСП за кмет на район „Тракия“ Анелия Кирова в своето слово припомни, че в онези мрачни дни зверствата не подминават и известният пловдивски кмет-комунист Никола Гълъбов, както и редица пловдивски интелектуалци, сред които Степан Шахбазян, Пенчо Савов и други. Словото ú завърши с думите „Никой не е забравен и нищо не е забравено“.

​Отбелязването на тази историческа за България дата приключи с изложба на детски рисунки и прожекция на поематa "Септември" на Гео Милев от Иван Налбантов в Братската могила. Там рецитал изнесе и Христо Христов, а слова произнесоха народният представител и председател на БСП – Пловдив Иван Петков, както и кандидатът за кмет на община Пловдив арх. Костадин Палазов. В изказванията си те подчертаха, че всеки, избран от народа, трябва да следва принципите на пловдивската комуна, а на плещите на политиците днес стои трудната задача да не допуснат завръщането на фашизма – опасност, която е все по-реална. Председателят на Младежкото обединение Крум Станчев допълни, че младите трябва да помнят подвига на връстниците си по време на септемврийското въстание и точно както тях да поставят на първо място свободата и независимостта на България.