Александър Симов, БСП: Антируската политика на сглобката не помага на никого

Сеп 24, 2023 Новини БСП в медиите 0 401

24.09.2023 г.

"Преди около година Асен Василев ни обясняваше, че за петрола е нужно това изключение, защото са необходими около 2 години да се пренастроят инсталациите. Точно затова България настояваше пред ЕК да имаме изключение до края на 2024 година. Сега се появяват същите тези хора, които ни убеждаваха, че инсталациите на Лукойл не могат да преработват друг петрол и трябва време за тяхната пренастройка, и ни казват – време е да го сменим. На базата на какъв анализ? На Коя версия на "Продължаваме промяната" да вярваме – на тези, които ни убеждаваха, че ни трябват още 2 години или на тези, които ни убеждават, че сега всички проблеми са решени?" Това заяви членът на НС на БСП Александър Симов в ефира на Nova News.

Той бе категоричен, че България се намира в окото на огромна ценова криза. "Достатъчно е само за 2-3 месеца цените да скочат и българите ще го усетят по най-гадния начин върху гърба си", добави социалистът.

"Не бих се учудил, ако това е целта на спецоперацията с Лукойл, а именно държавата да поеме контрола – но какво от това? Откъде ще намерим петрол, който да дойде до българския пазар? Има много неизвестни в това решение, то бе парламентарен пърформанс. Някоя геополитическа поръчка изпълнена набързо без да се мисли за тези, които ще платят цената. Няма да я плати Кирил Петков, няма да я плати Христо Иванов или Асен Василев – ще я платим всички ние", категоричен бе Симов за решенията на управляващите относно руския петрол и определени поведението им като политически цирк.

Според него при текущата ситуация всяка една нестабилност би довела до промяна в цените на горивата. "Политическите експерименти направени по този начин работят не в полза на, а срещу потребителите. Пазарната неолиберална икономика не функционира по математически правила. Крайната цена обаче става по-солена, а заплатите не мърдат", уточни Симов.

"Смятам, че начина, по който се прави това експулсиране не работи за сигурността на България или за успокояване на обстановката у нас. Когато стане въпрос за дипломати, които са уличени в шпионаж тях ги експулсират, защото имат дипломатически имунитет. Свещеникът няма дипломатически имунитет и, ако той е шпионин се предполага, че българската държава може да го задържи и да разследва корените и пипалата на дейността му. Резултатът е, че пред Руската църква ще има протест", заяви той по отношение експулсирания руски свещеник и уточни, че тази антируска дейност не помага на никой.

"Ние вече сме виждали Атанас Атанасов начело на службите и резултатите не са добри. Не приемам никаква реформа направена в спецслужбите по този начин, за да може да удовлетвори конкретна битка на властта срещу един човек. Тя е замислена, за да може Радев да бъде обезсилен. Когато правиш реформа срещу един човек, тя е обречена да бъде катастрофа", обобщи Симов за предвижданите промени в службите за сигурност.

Социалистът обясни, че в политиката трябва да бъдеш последователен и заяви, че България трябва отново да потвърди позицията си за забрана на украинското зърно. "Само 2 дни преди да се приеме това поредно извъртане на властта – на посещение в България беше унгарския земеделски министър. Тогава нашият земеделски министър Вътев го увери, че България подкрепя оставането на забраната поне до края на тази година. Два дни по-късно се оказа, че тази забрана в България трябва да падне, което вдигна целия земеделски бранш на протест. Очевидно има проблем", коментира Симов.