Деян Дечев: Управляващите излъгаха земеделците

Сеп 19, 2023 Новини БСП в медиите 0 422

БСП казахме: Това можеше да бъде избегнато, ако предварително, в разумен срок имаше разговори с бранша – на 13-ти ли разбраха, че ЕК сваля забраната на 15-ти? Защо избързаха да наведат глава и отрежат възможността за компенсации, попита социалистът

„Ситуацията е изключително тревожна, а и управляващите се постараха в максимална степен да се стигне дотук. Те в последния момент излъгаха земеделците, променяйки своята позиция по отношение на падане на забраната за внос на украинско зърно. До последния момент министър Вътев не само твърдеше, че забраната трябва да остане, но и че трябва да се разшири обхвата на тази забрана и в нея да се включат нерафинирано слънчогледово олио и сухото мляко, мед и месо дори. Затова хората имат основание да протестират - те нямаха време за реакция“. Това заяви народният представител от „БСП за България“ Деян Дечев в ефира на Nova news днес. 

На следващо място той почерта факта, че решението у нас е било взето преди решението на Европейската комисия. „Те за пореден път наведоха глава пред ЕК, до голяма степен може би, затваряйки възможността да искаме компенсации от нея. Унгария и Полша казаха, че ще платят глобата, която ще им бъде наложена от ЕК, но те ще защитят своите потребители и националните интереси“, подчерта социалистът.

В отговор на водещата, която цитира тезата на експерти, че забраната за внос на зърно не е трябвало да се въвежда, Деян Дечев подчерта, че протестът по своя мащаб е безпрецедентно обединение на над 26 браншови организации. „Но, въпреки е нормално да има различни мнения. Всички тези въпроси, обаче можеха да бъдат изчистени, ако правителството в един нормален срок, предварително беше  провело разговори с целия сектор, с браншовите организации – за да се намери изход от тази ситуация. На 13 септември ли разбраха, че само след 2 дни изтича крайния срок, в който трябва да отпадне тази забрана?“, коментира народният представител от БСП.

По думите му много са били грешките, които правителството и земеделското министерство са допуснали като добави, че този въпрос дори не е бил гледан в ресорната земеделска комисия. „МЗ нямаше становище по този важен въпрос, над 70 хил. души са ангажирани само в сектора на зърнопроизводството“.

Деян Дечев припомни, че в залата министър Вътев е признал, че украинското зърно не отговаря на изискванията на ЕК.  „В зала беше анонсирано и, че има доклад, анализ за това как ще се отрази отмяната на забраната на украинско зърно, но този доклад и до ден днешен не е видял бял свят, което силно ме навежда на мисълта, че такъв анализ няма“, подчерта социалистът.

В отговор на реплика на водещата за цените и потребителите, Дечев цитира представители на Асоциацията на хлебопроизводителите, с които от БСП са разговаряли: „Те заявиха, че отмяната на забраната няма да се отрази по никакъв начин на цената на хляба, тъй като те работят изключително и само с българско зърно“, посочи народният представител от БСП.