Коалиция за България настоява управляващите да кажат какво се случи с 1,4 млрд.лв, събрани от хората за здраве

Сеп 09, 2011 Новини БСП 0 1415

  Какво се случи с 1,4 млрд

 

Какво се случи с 1,4 млрд.лв, събрани от българските граждани за здраве - за пореден път днес депутатите от Коалиция за България настояха управляващите да отговорят на този въпрос. Секретарят на ПГКБ Мая Манолова напомни, че в края на миналата година правителството прехвърли 1,4 млрд.лв. от сметките на НЗОК в централния бюджет. Манолова изтъкна, че това са пари, събрани от българите за здраве, а се използват, за да се пълнят дупките в бюджета. Депутатът от левицата напомни, че национализация, одържавяване, кражба и пладнешки обир- бяха само част от определенията, с които беше охарактеризиран актът на мнозинството. Срещу него се обявиха лекарите, синдикатите, пациентските организации, представителите на опозицията.

Мая Манолова със съжаление отбеляза, че опасенията на опозицията са се оказали основателни и прехвърлянето на парите от вноските демотивира хората да си плащат за здраве. Така броят на здравнонеосигурените вече е около 2 милиона души.  „Предупредихме ви, че минирате реформата в здравеопазването", обърна се Манолова към управляващите и изтъкна, че реформа без пари не се прави. Тя определи и като безумен трансфера на 340 млн.лв. от НЗОК към бюджета на здравното министерство.

Мая Манолова изтъкна, че във всяко звено на здравната система парите не стигат. Тя даде пример с общинските болници, като само от началото на годината са фалирали 10 от тях, а има и смъртни случаи заради неоказване на своевременна здравна помощ. „Много хора се превръщат в пациенти втора категория заради лошия си късмет да живеят в отдалечени населени места", заяви Манолова. По думите й парите не стигат за диспансерите, а от тяхното закриване ще пострадат най- уязвимите български граждани. Парите са недостатъчни и за лекарства. Манолова отбеляза, че в бюджета на НЗОК са заложени по- малко пари от необходимите, което ще доведе до дефицит от около 100 млн.лв. От левицата обясниха, че парите не стигат и за спешната помощ, системата е в критична ситуация, а лекари напускат заради мизерни възнаграждения. Манолова изтъкна, че за една година страната са напуснали над 1000 лекари. По думите й пари не достигат още за трансплантации и за лечение на децата в чужбина.

„Системата на болнична помощ се намира в по- хаотично състояние, отколкото в предишните години и вече няма резерв", заяви депутатът от ПГКБ Пламен Орешарски. Янаки Стоилов отбеляза, че вече не е ясно докъде са средствата на НЗОК и откъде започват средствата от фискалния резерв.