Нинова: Случилото се с дрона е еманация на липсата на държава - Тагарев да подаде оставка

Правителството предаде българския национален интерес, а не на 5-6 богаташи, които Борисов си отгледа – БСП от години настоява за промяна на сбъркания модел на земеделие

От години ние от БСП настояваме по-голяма част от земеделските субсидии да се вземат от зърнопроизводителите и да се дадат на производителите на плодове, зеленчуци, мляко и месо, за да гарантираме българско производство.

 „Случаят с откритие във водите ни дрон е притеснителен. И този факт оправдава нашата позиция от началото на войната, че трябва да се търсят преговори и мирен изход. Намираме се на няколкостотин километра от бойното поле, можеше да се очаква да се случи подобно нещо. Отново призоваваме да се прекратят военните действия между двете страни и да се търси мирен изход в кризата“. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти в кулоарите на Народното събрание днес.

„Конкретно това, което видяхме – пълна безотговорност и липса на държава. Не може от снощи вечерта до днес сутринта никой да не реагира, защото не можело да се реагира в тъмната част на денонощието. Това е абсурд“, реагира лидерът на българските социалисти и продължи: „Второ, всички видяхте как се обезврежда това устройство – с пушещ върху него полицай, с друг, който по потник гази из водата и пада от камъните, пипа дрона с пръст дали мърда“.

Тя бе категорична, че това е еманация на липсата на държава, на липсата на отговорност, на заплахата, пред която Тодор Тагарев изправя България към този момент. „Тагарев трябва да си ходи моментално. Вчера да му се поиска оставката е късно. Нашата позиция спрямо военният министър я знаете отдавна“, призова Корнелия Нинова.

По повод думите на министър Тагарев, че случилото се с дрона не е нещо необичайно и че такива явления са ежеседмични, Корнелия Нинова посочи, че в БСП не са знаели за подобно нещо, сега виждаме за пръв път такова нещо. „Ако е казал това и го е скрил от българската общественост до този момент – ето ви още един аргумент още днес да си подава оставката. Този човек е вреден за българската национална сигурност“, категорична бе лидерът на БСП.

На въпрос за предоставянето на български боеприпаси за Украйна, Нинова посочи, че информация няма, тъй като и на последното заседание на Комисията по отбрана военният министър не е дал никаква информация. „Така си действа откакто е министър – всичко е класифицирано, няма нужда парламентът да знае, нещо са дава, нещо се прибира, не мога да коментирам. И за трети път казвам: До довечера да си подава оставката, призова лидерът на БСП.

В отговор на въпрос дали протестът на зърнопроизводителите има потенциал да разклати правителството, тя отговори утвърдително. „Да, защото все повече гилдии се включват – и пчелари, и животновъди, и овощари. Всеки - справедливо, всеки със своите мотиви“, посочи Корнелия Нинова.

По думите и обаче в основата на тези искания стои едно важно нещо – „имаме абсолютно сбъркан модел на земеделие. Имаме дисбаланс в системата. От години ние от БСП настояваме по-голяма част от субсидиите да се вземат от зърнопроизводителите и да се дадат на производителите на плодове, зеленчуци, мляко и месо. За да гарантираме българско производство, което и чисто, и което е евтино за българската трапеза и е качествено при това“, коментира лидерът на социалистите.

Според нея, протестите са основателни, включително и на зърнопроизводителите. „Защото българското правителство предаде интересите на българският национален интерес, не интересите на 5-6 богаташи, а българският национален интерес. Виждате каква твърда позиция зае Полша само преди часове. Те заплашиха, че ако се пусне украинско зърно, ще блокират приемането на Украйна в Европейският съюз. От най-големият поддръжник на Украйна се превръщат в най-големия противник. Защото хората знаят как се пази национален интерес и национална икономика“, подчерта Нинова.

Тя цитира изказване на Орбан, което по думите й е много крайно, но което показва, че зърнената сделка е голяма измама и че нито едни хляб не е стигнал до Африка, а вероятно много фирми по веригата са се облагодетелствали. „Изразяваме и нашите съмнения, че става въпрос за бизнес интереси – за фирми, които ще купуват украинско зърно евтино и ще го продават скъпо“, посочи лидерът на БСП.

Тя бе категорична, че през годините Бойко Борисов персонално носи отговорност за това, което става днес и като цитира неговите думи, че докато е бил премиер е платил 30 млрд. лева на големите зърнопроизводители. „Той създаде тези 10 фамилии, които прибират всички субсидии в земеделието. Той ги хранеше през годините. Повтарям, по негови думи - 30 млрд. лева“, подчерта Нинова.

Лидерът на БСП изрази подозрението, че в момента Борисов има отношение към подбуждането на тези протести, за да сваля правителството. „Проверихме – на нито един граничен пункт не се упражнява контрол какво ще влиза – няма лаборатории, няма проби за тежки метали, за ГМО“, заяви Корнелия Нинова и припомни думите на самия земеделски министър пред Народното събрание, че украинското зърно не отговаря на изискванията на ЕС.

„Но всичко, което ни говори правителството - че ще има контрол и т.н. – проверете и към ден днешен – нито една лаборатория, нито една проба не се взима на нито един входящ пункт с украинско зърно. Това е опасно за здравето на всички ни, опасно е не само за България но и за там, където това зърно ще отиде“, подчерта лидерът на БСП.

В отговор на въпрос за казаното от БАБХ, че всичко е наред, лидерът на БСП каза: „Нека да кажат на кой граничен пункт са взели тази проба и кога, защото ни е омръзнало да слушаме декларации, които изобщо не отговарят на действителността. Вие също сте свидетели – приемаме хубави закони, приемаме решения – контролът по изпълнението на тези закони е нулев. И сега да кажем, че трябва да има лаборатории – в други ден ще видите, че няма лаборатории. И вероятно зад това стоят някакви интереси“, заяви Корнелия Нинова.