Иван Иванов, БСП: Солидализираме се със справедивия протест на земеделските производители

Сеп 15, 2023 Новини БСП в медиите 0 1018

Управляващите действат в ущърб на държавата

„По начина, по който беше взето решението за прекратяване на забраната за внос на украинско зърно, без анализи и мерки за компенсации, ще нанесе сериозни щети на сектора.” Това заяви народният представител от „БСП за България” Иван Иванов в ефира на bTV Radio.

Той посочи, че това решение влияе не само на зърнопроизводителите, но и на тези, които произвеждат животински продукти – мляко, месо, пчелни продукти. Според него,  негативно влияние ще има върху българската икономика и върху международните отношения на България.

„Солидаризираме се със земеделските производители. Те имат пълното право да протестират и ги подкрепяме”, подчерта Иванов. 

„Решението беше взето въпреки волята на министъра, който буквално за часове промени своята позиция, което е озадачаващо. Това говори за липса на комуникация между изпълнителната и законодателната власт и за пълен хаос”, добави социалистът.

Той припомни, че БСП е категорично против изпращането на каквато и да е военна техника на Украйна, защото това задълбочава конфликта. И изтъкна, че виждането както на социалистите, така и на мнозинството български граждани е, че България трябва да стоя настрана от войната. 

„При положение че не сме модернизирали своята армия, нямаме необходимото въоръжение, нямаме подмяна на техниката, за да твърдим, че трябва да се освободим от някаква стара, действията на управляващите са нелогични и в ущърб на държавата”, категоричен бе Иван Иванов.

Народният представител се обяви и против конституционните промени, внесени от управляващото мнозинство, като посочи, че  предложението за промяна на националния празник не се посреща с никакво одобрение от българските граждани и е едно грозно изкривяване на историческата истина.

„Другите предложения също са крайно необмислени, като голяма част от тях са в посока осигуряване на политически комфорт на една или друга политическа сила”, коментира Иванов. 

Той също така заяви, че самоцелната смяна на един или друг ръководител на службите няма да доведе до нищо полезно, като те се нуждаят от спокойствие и предвидимост, за да могат да изпълняват своите ангажименти. И припомни, че в момента има действащи закони, регулиращи националната ни сигурност, които са били приети преди години с широк консенсус.

По неговите думи, критиките на президента Радев относно промените на персоналния състав на службите са пресилени, защото той е сменил еднолично техните ръководства. И в случая критикуващият и критикуваните са два страни на една монета. 

Социалистът призова да се направи нормална преценка на работата на службите, за да не се окаже, че обслужването на политически интереси ше доведе до заплаха за националната ни сигурност.  

„Крайно ненужна е депутатската ваканция за местните избори, защото 3-седмично отсъствие от зала означава изключително забавяне на важни приоритети, които са важни и за бюджета за следващата година. Това се разминава и с програмата на т.нар. сглобка за приемането на законите по Плана за възстановяване на устойчивост. Австрия и Нидерландия вече дават заявки, че ще получим червена светлина от тях за Шенген, защото реформите не вървят”, каза още Иван Иванов.