Деян Дечев: Министър Вътев няма да излезе сух от ситуацията, след като предаде земеделските производители и международните ни партьори

Сеп 15, 2023 Новини БСП в медиите 0 426

Над 900 000 са засегнатите от отмяната на вноса на зърно, организации обмислят да не плащат ренти, за да оцелеят

„Отмяната на забраната за внос на украинско зърно е предателство спрямо националните интереси на България. Това решение се взе в последния момент и тук голяма е вината на Министерството на земеделието, че за разлика от страните членки на ЕС, с които си партнираме, където разговорите с браншовите организации бяха проведени месеци преди да изтече крайният срок, тук нещата се случиха така, че да го няма този дебат.” Това заяви народният представител от „БСП за България” Деян Дечев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По неговите думи, напрежението в сектора тепърва ще расте, като се очакват национални стачки следващата седмица на едно голямо обединение от всички организации, не само на зърнопроизводителите. 

„Огромен е обхватът на засегнатите от това решение – над 900 000 са собствените на земеделска земя. Част от организациите дори заявиха, че може да се стигне до отказ от плащане на ренти, за да могат да оцелеят”, предупреди той.

Дечев каза още, че вноситетелите дори не са защитили своето решение, а то, от своя страна, не е било разгледано в ресорната комисия по земеделие. Изтъкна, че единственият вял аргумент, който се е чул е, че като падне забраната, ще има някакви ползи за България. 

„Министърът на финансите цитира сума от 146 млн. лв. от някакъв анализ, който обаче никой не го е виждал. Според мен такъв анализ няма. Няма посочени какви мерки ще бъдат предприети, кога ще бъдат предприети и кои сектори ще обхванат, за да бъдат компенсирани земеделските производители”, посочи социалистът.

Деян Дечев коментира, че самият министър на земеделието многократно е заявявал,  че не само подкрепя забраната, но и че ще настоява да се разшири нейния обхват с нерафинираното слънчогледово олио и сухото мляко. И само за няколко часа коренно е променил своето мнение. 

„Най-вероятно му е оказано въздействие. Не мисля, че ще излезе сух от ситуацията”, смята народният представител.

Той също така подчерта, че министър Вътев вече е компрометиран и сред нашите международни партньори, защото едва ли са били уведомени за това решение, след като многократно в предварителни разговори министърът е отстоявал обратната позиция.

„Лошото е, че и България по този начин търпи имиджови щети”, каза Дечев. 

Като аргумент срещу отпадането на забраната за внос социалистът изтъкна и съмненията относно безопасността на украинското зърно, които били изразени не само от представителите на бранша, но и от самия министър. 

„Министър Тагарев в много ситуации действа като украински министър на отбраната, а не като български. Аз оставам с впечатлението, че се действа по списък – дават се реактори, дават се боеприпаси, дават се оръжия, дават се бронетранспортьори – всичко, което поиска Украйна”, коментира още Дечев.

По неговите думи, на територията на неговия избирателен район Сливен е разположен контингент на НАТО, за който Тагарев твърди, че е от 1000 души и с тенденцията да се увеличи на 1500. 

„Аз обаче много отговорно твърдя, че той вече е 1500 и това е още едно потвърждение на нашите съмнения, че не получаваме пълната информация”, категоричен бе Деян Дечев.