Нинова: Основната ни битка и в местния вот остава разграждането на модела „ГЕРБ“

БСП първа излезе с предизборна платформа, издигаме и опитни, и млади кандидати, но залагаме на професионализма и диалога с хората

„Наш основен опонент и на местните избори  остава ГЕРБ. Последователно продължаваме битката си за разграждането на модела „ГЕРБ“, който от национално ниво се окопа в цялата страна и превърна във феодални владения цели общини“. Това заяви пред журналисти в кулоарите на Народното събрание днес лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Тя подчерта, че първа БСП е приела предизборна платформа, която ясно показва какво ще правят кметовете ѝ по места. Сред приоритетите са социална политика, създаване на общински предприятия, които да организират комуналните услуги, особено внимание се поставя върху здравеопазване и образование, особено в районите, където хората са лишени от такива услуги, чистота на обществените поръчки, борба с корупцията, недопускане на корупционни схеми.

„Утре приключваме с кандидатурите ни за кметове. Миналата седмица утвърдихме 138 кандидатури, утре – останалите“, съобщи лидерът на БСП. По думите ѝ, БСП залага на хора, които имат професионални качества и познания, имат административна култура,  притежават социална чувствителност и са диалогични с хората.

„Имаме много опитни колеги – ще имаме кандидати за 7-ми кметски мандат. Но имаме и съвсем нови, млади, които номинираме за първи път – шарена палитра от мъже и жени, млади и опитни, но мисля, че всички са добри кандидати“, заяви Нинова.

Тя направи прогнозата, че на предстоящите местни избори, заради накъсания вот и участието на много партии, ще има доста шарени общински съвети и малки групи от различни партии в тях.

„Това ще прави труден диалога и съставянето на мнозинства. Дано това да не блокира работата на местната власт и не доведе до корупционна търговия  – да се купуват общински съветници, за да могат да се съставят някакви временни мнозинства. Това е проблем за функционирането на местната власт. Още повече, че знаете, че намаля броят на общинските съветници в страната заради намаляването на населението и за по-малко места ще се борят повече партии”, коментира Корнелия Нинова.