Георги Свиленски: БСП е единствената партия, която не излъга хората и не влезе в задкулисни договорки

Сеп 14, 2023 Новини БСП в медиите 0 782

В българския парламент решенията за Украйна са с приоритет, а законите в подкрепа на българските граждани се отхвърлят, констатира социалистът

“Така или иначе на 15 септември забраната за внос на украинско зърно падаше. Какво беше това решение на парламента, какво казваше и на кого го казваше? Прехвърля се отговорност от правителството на Народното събрание, при положение че вече правителството е взело решение - с грешни аргументи и грешни числа.” Това заяви заместник-председателят на парламентарната група на “БСП за България” Георги Свиленски в предаването “Лице в лице” на bTV. 

Той припомни, че министърът на земеделието четири пъти е отстоявал позицията в ЕС, че забраната трябва да остане и изведнъж си е променил вижданията.  

“Това решение на никого няма да помогне. Никакви цени не са се повишили, никакви цени нямаше да се понижат с или без забраната. Това го казаха хлебопроизводителите. Цялото решение почива на грешни факти и беше с цел да се рапортува в Европа, че емоционално се подкрепя Украйна. Даже не знам дали на Украйна помага. Това е като с всяко едно решение - изпращаме БТР-и ама те негодни, изпращаме оръжия - те бракувани. Да се каже, че България подкрепя Украйна. Подкрепя ама само на приказки”, коментира Свиленски. 

По неговите думи, 90% от работата на парламента, откакто се е сформирал, е свързана с Украйна и с нито един въпрос за българските граждани. “Вчера гледахме законопроекта за облекчаване на младите до 26 години да не плащат данък общ доход и за въвеждане на необлагаем минимум - той беше отхвърлен. Но решенията за Украйна се гледат с приоритет в българския парламент”, подчерта социалистът. 

Народният представител от БСП каза още, че 2 дни Народното събрание не е приело нито един закон, а се е  занимававало с разпределение по комисии, решение за ваканция и никому нужното решение за отпадане на забраната за зърно.  

“И понеже нищо не се свърши за тези два дни, от 6-ти октомври до 6-ти ноември ще излезем в един месец ваканция. Това решение беше взето с гласовете на ГЕРБ, ПП-ДБ, ДПС и “Възраждане”. Единствената партия, която остана да защитава интересите на българските граждани е БСП. Ние не излъгахме хората и не влязохме в задкулисни договорки”, категоричен бе Георги Свиленски. 

“От сглобката ни говорят за една конституционна и правосъдна реформа, а в същото време Борисов, Петков и Пеевски стоят в една зала и пишат някакви други закони. Конституцията е мъглата, зад която се крият всичките им порочни законодателства, които очакваме да приемат, включително по Плана за възстановяване и устойчивост. Защото там не се говори за закони, а за фирми, които могат да участват, кой да усвоява. За това става въпрос - постове, поръчки и власт”, коментира още той. 

По темата за конституционните реформи Свиленски посочи, че конституция не се променя заради грешките на определен човек, а това трябва да се случва задълбочено и дългосрочно, както сегашната Конституцията е издържала 30 години на всякакви предизвикателства.